Iné športy

Banskobystrická latka bude neskôr: Na štart sa postaví aj olympijská medailistka

V bohatej histórii podujatia, ktorá sa začala písať v roku 1993, chýbal dosiaľ medzi zúčastnenými jediný kontinent Oceánia. Tentokrát však štart potvrdili až dve Austrálčanky. Dvadsaťštyriročná

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrická latka bude neskôr: Na štart sa postaví aj olympijská medailistka
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Strieborná medailistka z OH v Tokiu Austrálčanka Nicola McDermottová je prvým potvrdeným veľkým menom 28. ročníka atletického výškarského mítingu Banskobystrickej latky. Najprestížnejšie halové podujatie na Slovensku pripravuje ďalšiu edíciu na 15. februára 2022.

V neskoršom termíne

Míting sa bude konať v neskoršom termíne ako väčšina predchádzajúcich.

Čaká sa, že skokani budú mať ešte lepšiu súťažnú formu ako v úvode sezóny. V roku 2022 bude súčasťou striebornej kategórie Svetovej halovej tour s bodovaním pre svetové rebríčky na úrovni kategórie B.

Aj z Austrálie

V bohatej histórii podujatia, ktorá sa začala písať v roku 1993, chýbal dosiaľ medzi zúčastnenými jediný kontinent Oceánia. Tentokrát však štart potvrdili až dve Austrálčanky. Dvadsaťštyriročná McDermottová v olympijskom finále zlepšila austrálsky rekord na 202 cm. Má na konte aj ďalšie štyri dvojmetrové výkony v kariére. Len o rok staršia je Eleanor Pattersonová, ktorá má na konte 199 cm a bola predchodkyňou McDermottovej na listine národných rekordérok. V olympijskom finále skončila piata.

Pre obe pôjde o medzinárodné halové premiéry, austrálsky halový rekord má hodnotu 197. „Veľmi sa teším, že na budúci rok absolvujem svoju prvú halovú sezónu v kariére. Hudba a atmosféra Banskej Bystrice v mojich plánoch nemôže chýbať. Zároveň očakávam skvelú konkurenciu a to by mi malo pomôcť atakovať národný rekord, možno aj absolútny osobný,“ povedala podľa tlačovej správy organizátorov podujatia McDermottová.

Svetoví skokani

Mužská súťaž sa môže tešiť na víťaza z roku 2020 a druhého v roku 2021 Kubánca Luisa Zayasa. Jeho dva najlepšie výkony kariéry sú práve z haly Dukly na Štiavničkách 233 a 231 cm. Premiéru na BBL bude mať olympijský finalista z USA Shelby McEwen s osobným maximom 233 cm z tohto roku.

Vzhľadom na výbornú pozíciu v kalendári, majú organizátori na stole záujem prakticky všetkých najlepších skokanov na svete, rozhodujúce budú v tomto finančné možnosti. Rokovania prebiehajú aj s vlaňajšou víťazkou a bronzovou z Tokia Jaroslavou Mahučichovou z Ukrajiny. Na 27. ročníku BBL zlepšila legendárny rekord mítingu Blanky Vlašičovej z 205 na 206. Tento výsledok ostal absolútne najlepší v roku 2021, lepší ako všetky na OH, či v Diamantovej lige.

V oboch súťažiach pôjde aj o kvalitnú možnosť plniť limity na halové MS (234 cm a 197), letné MS (233 a 196) a ME (230 a 195). Informácie o diváckej účasti poskytnú organizátori v prvej polovici januára budúceho roka. Možnosť sledovať preteky naživo v hale na Štiavničkách bude závisieť od aktuálne platných protipandemických opatrení. Priamy prenos z oboch súťaží odvysiela stanica Joj Šport.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery z poslednej Banskobystric­kej latky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Banskobystrická latka 2021
26
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM