Jakub Forgács Kultúra

Banskobystrická kapela Plastic Swans: K menu prišli vďaka Radvanskému jarmoku

Spojili ich jedny prázdniny a vášeň k hudbe u nich zotrvala dodnes. Banskobystrická skupina Plastic Swans pôsobí na našej hudobnej scéne už vyše 6 rokov. Za ten čas odohrala množstvo koncertov a v súčasnosti sú títo mladí chalani na celoslovenskom turné.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrická kapela Plastic Swans: K menu prišli vďaka Radvanskému jarmoku
Zdroj: Dnes24.sk

Skupinu Plastic Swans z Banskej Bystrice tvoria Pišta Rybár (spev, akustická gitara), Pavol Stajanča (el. gitara), Martin Fischer (syntetizátory), Roman Hríbik (basa) a Matej Hríbik (bicie). Keďže títo hudobníci momentálne koncertujú po Slovensku s ich Victoria Tour 2013, trochu sme ich vyspovedali. Za kapelu nám na naše otázky odpovedal „basák“ Roman.

Na našej hudobnej scéne pôsobíte už vyše 6 rokov. Ako vlastne vznikla skupina Plastic Swans?

Dali sme sa dokopy v priebehu leta 2007. Mali sme vtedy prázdniny, mohli sme hrať každý deň. Najprv to bolo také kamarátske jamovanie, no v momente keď sa pridal spevák Pišta, začali mať hromadiace sa nápady podoby pesničiek. V to leto bol gitarista Paľo v USA, keď sa na jeseň vrátil, definitívna podoba Plastic Swans bola na svete. Odvtedy tvoríme a koncertujeme s menšími záskokmi v rovnakom zložení.

Čo vás priviedlo k takému netradičnému názvu?

V Banskej Bystrici sa každoročne koná Radvanský jarmok. Zo všetkého čo tam je je, sa nám najviac páči labutí kolotoč. Preto Plastic Swans. Tento názov napadol jednej našej kamarátke, keď sme jej o tomto kolotoči rozprávali. Hneď sa nám zapáčil. Má v sebe isté napätie. Spája v sebe elegantvosť prírody a umelosť ľudského sveta.

Vaša tvorba je dosť pestrá a rôznorodá. Ako by ste charakterizovali žáner, ktorý hrávate?

To je v každom rozhovore tá najťažšia otázka. Spočiatku nás dávali do škatuľky Indie. Pred piatimi rokmi to bolo mimoriadne módne slovo pre označenie gitarových kapiel. Povedal by som, že v súčastnosti robíme v podstate alternatívne pesničkárstvo s presahmi do rôznych žánrov. Tie však pri tvorbe neberieme vôbec na vedomie. Snažime sa robiť dobré pesničky v zaujímavom podaní, tak aby nás bavili a aby sme cítili, že sme to my.

Odkiaľ čerpáte inšpirácie pri písaní vašich skladieb a koho považujete za svoje vzory?

Každý z nás počúva úplne inú hudbu. Spevák Pišta má okrem iných veľmi rád napríklad Jima Morisona, Nicka Cave-a alebo Kellyho Jonesa (speváka Stereophonics) Tiež počúvame veľa aktuálnej hudby, ja som sa napríklad teraz dosť upriamil na súčasnú elektroniku. Je to pestré, ale neberieme to ako nevýhodu, skôr naopak, lebo ešte stale sa dokážeme navzájom prekvapiť a nadchnúť pre nejaký nápad.

Ktoré z vašich vystúpení vám zo všetkých doterajších najviac utkvelo v pamäti a prečo?

Bolo ich viac. Dá sa povedať, že sme už zažili viac druhov nezabudnuteľných koncertov. Ak by som mal vypichnúť niektoré z tých tohtoročných, tak to bol určite koncert na festivale Grape. A tiež asi nikdy nezabudneme na koncert na legendárnom českom festivale Trutnov, keď niekoľko stoviek ľudí pod pódiom hlasno žiadalo prídavok, aj keď ste pre nich neznáma kapela, je to silný pocit.

Práve ste za polovicou vášho turné po Slovensko pod názvom Victoria Tour 2013. Kde sa vám zatiaľ hralo najlepšie?

Tradične super bolo doma v Banskej Bystrici, aj v Bratislave, v Prešove, ale boli sme milo prekvapení napríklad Dolným Kubínom, keďže sme tam ešte nikdy nehrali a bolo tam dosť príjemne. Tešíme sa najmä na záver turné, na vianočné koncerty v Bystrici a v Banskej Štiavnici.

V roku 2013 ste vydali nový singel Victoria, ktorý si vaši fanúšikovia veľmi obľúbili. Kedy sa dočkáme nového albumu?

Pravdepodobne niekedy na jeseň 2014. Pomaličky zhromažďujeme nápady. V súčasnosti sa nám robí na nových veciach trochu ťažko, lebo čast kapely žije v Bratislave, druhá v Bystrici. Ale snažíme sa to skĺbiť ako sa len dá.

Čo najradšej robia členovia kapely vo svojom voľnom čase?

Keď sme na turné, tak cez deň hráme vonku futbal, čo je vzhľadom na naše športové schopnosti veľmi vtipné. Alebo radi hráme kartovú hru Bang! Inak po skúške si občas zájdeme na pivo, kofolu a tak. Každý z nás má potom svoje vlastné koníčky.

Máte aj nejaké plány na najbližšie obdobie?

Tie máme stále… Ale asi najväčším plánom je, aby sme stále zvládli vôbec existovať. Každy z nás má svoje každodenné povinnosti a občas to už nie je sranda. Inak sa s plánmi držíme pri zemi. Teda nadalej robiť na nových veciach, hrať dobré koncerty – vždy najlepšie ako vieme. Plánujeme aj nové klipy a možno sa nám aj podarí si občas zahrať na dobrých festivaloch alebo v zahraničí. Za tým všetkým je veľa práce, ale stale nás to veľmi baví.

Foto: Plasic Swans

Spoveď bystrickej kapely Plasic Swans: O nás aj o prebiehajúcom celoslovenskom t
2
Galéria
Spoveď bystrickej kapely Plasic Swans: O nás aj o prebiehajúcom celoslovenskom t
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM