Jakub Forgács Správy

Banskobystričanom záleží na čistote ich mesta: Vyzbierali v ňom 337 kontajnerov odpadu

Počas všetkých etáp ďalšieho ročníka akcie Za krajšie mesto sa celkovo vyviezlo 337 veľkoobjemových kontajnerov odpadu s hmotnosťou 261,97 tony, ktorý vyzbierali Banskobystričania, dobrovoľnícke organizácie či školy. Mesto Banská Bystrica akciu tradične zorganizovalo v apríli a máji.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystričanom záleží na čistote ich mesta: Vyzbierali v ňom 337 kontajnerov odpadu
Zdroj: Webnoviny.sk

Výsledkom akcie bolo vyčistenie verejných priestranstiev okolo bytových domov na sídliskách a okolo rodinných domov, ale aj verejnej zelene na celom území mesta. Projekt zameraný na čistenie verejných priestranstiev koordinovali rovnako ako po minulé roky pracovníci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev na mestskom úrade.

ZAaRES spolupracoval s obyvateľmi mesta

Tento ročník výrazne ovplyvnila dlhotrvajúca zima. „Obyvateľov mesta počas aprílových veľkonočných sviatkov nečakane prekvapila bohatá snehová nádielka. Aj z tohto dôvodu začalo mesto akciu až v termíne 12. – 15. apríla, ktorý bol v minulých ročníkoch termínom záverečným,“ informovala tlačová tajomníčka mesta Barbora Winterová. Pre snehovú pokrývku a vlhký terén sa museli zmeniť až tri zo štyroch pôvodne plánovaných termínov.

Mestská organizácia ZAaRES (Záhradnícke a rekreačné služby) počas jednotlivých etáp zapožičala obyvateľom náradie a zabezpečovala odstraňovanie nazhŕňaných kôp lístia, starej trávy a rôznych odpadov. Celkovo z mesta jej pracovníci odstránili 35,52 tony biologicky rozložiteľných odpadov a 28,88 tony ostatných komunálnych odpadov.

Za krajšie mesto prispieva k skrášlovaniu Banskej Bystrica

Do akcie sa zapojili aj učitelia a žiaci viacerých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ktorí dočistili priľahlé ihriská, parky, verejné plochy a areály škôl. Winterová dodala, že svojou rukou k dielu prispeli i dobrovoľnícke organizácie či obyvatelia sociálno-charitatívneho centra Prístav.

„Aj napriek nepriaznivému počasiu a zmene zadaných termínov Banskobystričania opäť ukázali, že im záleží na čistote svojho mesta. Výsledok v podobe zapojenia sa mnohých obyvateľov do akcie a jej záverečné vyhodnotenie svedčia o tom, že akcia Za krajšie mesto každoročne efektívne prispieva k skrášľovaniu Banskej Bystrice,“ zhodnotil primátor mesta Peter Gogola.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM