Monika Obrtalová Rôzne

Banská Bystrica si pripomenula výročie oslobodenia

Za účasti veľvyslancov Ruska, Rumunska, Ukrajiny, Bieloruska a Českej republiky sa dnes predpoludním na Námestí SNP v Banskej Bystrici konala pietna spomienka pri príležitosti 66. výročia oslobodenia mesta. Položením kvetov k Pomníku Sovietskej arm

„Je našou povinnosťou poznať minulosť, ale nemenej dôležité je zdôrazňovať fakt, že sloboda a mier sú krehké veličiny. Viem, že stredná a strašia generácia vníma potrebu neustáleho upozorňovania na hrozby rasizmu, totality, neofašizmu a xenófóbie. O to viac musí byť naše úsilie zamerané na mladú generáciu. Školákom a študentom musíme približovať význam slova mier, tolerancia, demokracia“, zdôraznil vo svojom príhovore primátor Peter Gogola.

Po skončení pietneho aktu sa v priestoroch historickej Radnice na Námestí SNP konalo Slávnostné zasadnutie Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (OblV SZPB). Súčasťou programu bol aj podpis Dohody o spolupráci medzi mestom Banská Bystrica a OblV SZPB, podľa ktorej budú obe strany o.i. venovať zvýšenú pozornosť mladej generácii, ktorá nezažila hrôzy vojny. Spoločné úsilie uplatnia aj pri príprave Stretnutia generácii na Kališti či Pietneho stretnutia v Kremničke. „Teší ma, že mesto Banská Bystrica vyvinulo iniciatívu a realitou sa stalo umiestnenie trvalého dopravného značenia s nápisom Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke, na ceste smerujúcej k tomuto významnému bodu v našej novodobej histórii“, konštatoval primátor Peter Gogola.

Blahoprajný list pri príležitosti 66. výročia oslobodenia Banskej Bystrice adresoval dnes primátorovi Petrovi Gogolovi primátor partnerského ruského mesta Tula, Michail Jevgenejevič Ivancov. V oficiálnom liste okrem spolupráce oboch miest, ktorá trvá už od roku 1967, zdôrazňuje najmä fakt, že predstavitelia oboch našich národ bojovali počas 2. svetovej vojny proti fašizmu, za právo na život, slobodu a nezávislosť.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM