Rôzne

Banská Bystrica sa na jeden deň stala centrom Godzone tour, podujatia, ktoré

Ilustračný obrázok k článku Banská Bystrica sa na jeden deň stala centrom Godzone tour, podujatia,
ktoré
6
Galéria
Zdroj: Godzone

Banská Bystrica sa na jeden deň stala centrom Godzone tour, podujatia, ktoré prináša posolstvo evanjelia v rámci Týždňa cirkvi pre mládež. Pripravuje ho v spolupráci s Radou pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska.

Pomáhali v domove dôchodcov

Počas tejto akcie navštívili naše mesto dobrovoľníci z rôznych kútov Slovenska. Svoju misiu odštartovali v skorých ranných hodinách. Spolu 280 mladých ľudí sa rozdelilo do niekoľkých tímov. Prvá skupina dobrovoľníkov navštívila Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium.

,,V doobedňajších hodinách sme venovali čas seniorom, s ktorými sme sa rozprávali o tom, čo ich trápi a naopak, čo im robí radosť,“ informuje koordinátor dobročinnej aktivity v meste, Lukáš Valach.

,,Som vďačná za túto skúsenosť. Seniori nám počas návštevy dávali také rady do života, ktoré si cením, pretože toho veľa prežili. Aj veľa bolestivých a ťažkých vecí,“ prezrádza Róberta, ktorá navštívila DD a DSS Senium.

Ako ďalej hovorí: ,,Vzdávali sme im úctu tým, že sme ich počúvali, lebo ich v skutočnosti nemá kto vypočuť. Uvedomila som si, že títo ľudia nám zanechali bohatstvo, ktoré vďaka ním máme."

,,Po dnešnej návšteve si chcem ctiť starších ľudí, milovať ich a ukazovať im svoju úctu."

Zdroj: Godzone

Vyrábali vianočné darčeky

Pozornosť dobrovoľníkov smerovala aj k ďalším dvom bystrickým organizáciám. V občianskom združení SPOSA, ktoré sa venuje ľuďom s autizmom, mladí vyrábali spolu s deťmi vianočné darčeky. V organizácii YONGROMA, ktoré združuje mladých Rómov, zas chlapci pomáhali so sťahovaním nábytku, maľovaním či upratovaním.

„Som rád, že aj Banská Bystrica sa stane hostiteľom jedného z najväčších dobrovoľníckych podujatí na Slovensku. Naše mesto sa môže pochváliť pôsobením mnohých organizácií zameraných na široké spektrum dobrovoľníckych aktivít, ktoré vždy radi vítame a podporujeme. Verím, že bohatý program, ktorý organizátori pripravili osloví čo najviac Banskobystriča­nov,“ hovorí 1. zástupca primátora Jakub Gajdošík.

Organizátori z Godzone projektu sa s touto iniciatívou rozhodli prísť, pretože považujú za dôležité, aby sa spájali generácie. Prinášať porozumenie, nádej a lásku chcú dobrovoľníci počas celého turné.

Godzone tour v Bystrici vyvrcholí vo štvrtok 17. novembra evanjelizačným koncertom na zimnom štadióne o 18-tej hodine, ktorý je pre všetkých zadarmo. Program vytvorený z originálnej hudobnej, tanečnej a divadelnej produkcie, pretkávaný osobnými svedectvami a silným posolstvom evanjelia potrvá do 21. hodiny.

Projekt Godzone vznikol v roku 2010 po prvom úspešnom turné s názvom Enter the Godzone. Vo svojej činnosti sa venuje najmä mladým ľuďom na celom Slovensku aj v Českej republike prostredníctvom animátorskej školy Godzone school, misijných výjazdov alebo Godzone konferencie. Projekt je zastrešený Združením kresťanských spoločenstiev mládeže a jeho koordinátori sú členmi Katolíckej Cirkvi. Viac informácii o turné nájdete na webe tour.godzone.sk.

Mladí dobrovoľníci pomáhali seniorom
6
Galéria
Zdroj: Godzone
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM