Jakub Forgács Rôzne

Banská Bystrica rozkvitne Envirofilmom: Do mesta prichádza už po 19. raz

Keď sa po meste Banská Bystrica objavia plagáty s bielym kvietkom, ktorý je súčasťou emblému medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm, obyvatelia mesta už vedia, že sa môžu tešiť na zaujímavé filmy a bohatý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku Banská Bystrica rozkvitne Envirofilmom: Do mesta prichádza už po 19. raz
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok „rozkvitne“ Banská Bystrica Envirofilmom v dňoch 3. – 8. júna. Festival sa začne deň pred Svetovým dňom životného prostredia. Takéto načasovanie vôbec nie je náhodné, veď jeho poslaním je zvyšovať environmentálne povedomie širokej verejnosti.

Tešte sa na ďalšie zaujímavé dokumenty

Envirofilm prináša už po 19. raz do mesta vysokokvalitné, zaujímavo spracované dokumentárne filmy. Viaceré pochádzajú od tvorcov, ktorí „žnú“ na medzinárodných festivaloch jednu cenu za druhou, ako je napr. Talian Daniel Atzeni, Nemec Florian Guthknecht, ale aj náš Pavol Barabáš.

Prostredníctvom nich budú mať Banskobystričania možnosť bližšie spoznať ďaleké, neznáme krajiny, o ktorých doposiaľ len počuli alebo čítali, ako je napríklad Borneo, Kamerun, Arktída, Baškirsko… Dozvedia sa o aktuálnych problémoch životného prostredia v rozličných častiach sveta, znepokojujúcich tamojších obyvateľov, ale aj o globálnych problémoch, ktorých dôsledky pocítime všetci.

Envirofilm nebude len o filmoch

V sobotu „odštartuje“ v Banskej Bystrici a v ďalších siedmich festivalových mestách – Zvolene, Banskej Štiavnici, Kremnici, Krupine, Skalici, Poltári a v Košiciach – propagačná festivalová cyklojazda. Pridajte sa k tejto iniciatíve Envirofilmu a vyjadrite aj vy takýmto spôsobom svoju podporu zdravému životnému štýlu a nemotorovej doprave v mestách. Pre športovcov bude určite zaujímavé stretnúť sa s významnými osobnosťami sveta športu a to počas diskusie s členmi Slovenského olympijského výboru na tému športových aktivít a kvality životného prostredia.

Pre školopovinné deti pripravujú organizátori festivalu bohatý program v areáli Múzea SNP – rozmanité súťaže, prezentácie, vystúpenia, tvorivé dielne… Samozrejme, všetci ste vítaní na premietaniach festivalových filmov, ktoré budú v kinosále Múzea SNP.

Celosvetová premiéra aj diskusia o klimatických zmenách

O vysokom kredite Envirofilmu svedčí aj celosvetová premiéra dánskeho filmu Up in Smoke na tému klimatických zmien a dodržiavania Kjótskeho protokolu spojená s besedou s jeho autorom Tomom Heinemannom, ktorá sa uskutoční počas festivalu v Banskej Bystrici.

Zaujíma vás, prečo bola táto zima taká dlhá? Na túto a podobné otázky vám radi odpovedia poprední slovenskí klimatológovia počas diskusie na tému klimatických zmien po premietaní dokumentárneho filmu o klimatických zmenách a ich dopadoch na Slovensko – Bude nám horúco.

Viac sa o 19. ročníku Envirofilmu a jeho sprievodnom programe dozviete na www.envirofilm.sk.

Banská Bystrica rozkvitne Envirofilmom: Do mesta prichádza už po 19. raz
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM