Baníkov dokázala nasýtiť na celý deň... V Španej Doline si budete môcť pochutiť na tradičnej špecialite
Obce v rôznych regiónoch Slovenska majú svoje typické jedlá. Počuli ste už o štiarci? Tým je známa Špania Dolina. Teraz máte jedinečnú príležitosť ochutnať ho, či sa ho rovno naučiť pripravovať.
Kto sa chce štiarc naučiť variť alebo ho iba ochutnať, mal by prísť v sobotu do penziónu Klopačka v Španej Doline. Špaňodolinský štiarc je tradičné banícke jedlo a kedysi fárajúcich chlapov nasýtilo aj na celý deň.
Základom sú uvarené zemiaky s hrubou múkou, z ktorých sa vymieša hladké cesto, a to sa trhá na kúsky, podobné haluškám. Trhance sa zalievajú opaženou slaninkou a cibuľou, zapíjajú sa kyslým mliekom alebo žinčicou.
Podujatie Špaňodolinský štiarc sa koná už po 13. raz. Začína sa o 14:00 a potrvá do 17:00. Návštevníci sa večer môžu zabaviť aj na miestnom baníckom bále.
Foto: ilustračné