Jakub Forgács Kultúra

Baníkov dokázala nasýtiť na celý deň... V Španej Doline si budete môcť pochutiť na tradičnej špecialite

Obce v rôznych regiónoch Slovenska majú svoje typické jedlá. Počuli ste už o štiarci? Tým je známa Špania Dolina. Teraz máte jedinečnú príležitosť ochutnať ho, či sa ho rovno naučiť pripravovať.

Ilustračný obrázok k článku Baníkov dokázala nasýtiť na celý deň... V Španej Doline si budete môcť pochutiť na tradičnej špecialite
Zdroj: TASR

Kto sa chce štiarc naučiť variť alebo ho iba ochutnať, mal by prísť v sobotu do penziónu Klopačka v Španej Doline. Špaňodolinský štiarc je tradičné banícke jedlo a kedysi fárajúcich chlapov nasýtilo aj na celý deň.

Základom sú uvarené zemiaky s hrubou múkou, z ktorých sa vymieša hladké cesto, a to sa trhá na kúsky, podobné haluškám. Trhance sa zalievajú opaženou slaninkou a cibuľou, zapíjajú sa kyslým mliekom alebo žinčicou.

Podujatie Špaňodolinský štiarc sa koná už po 13. raz. Začína sa o 14:00 a potrvá do 17:00. Návštevníci sa večer môžu zabaviť aj na miestnom baníckom bále.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM