Webnoviny - Krimi

Bača sa tehotnú prostitútku zavraždiť nepokúsil

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes oslobodil 42-ročného pastiera oviec Miroslava Karáska spod obžaloby z pokusu o vraždu tehotnej prostitútky Zity zo Žiaru nad Hronom. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok spáchal bača. Oslobodzujúci rozsud

Krvavý incident sa odohral v piatok 10. júla 2009 okolo 16. hodiny blízko Ladomerskej Viesky, cez ktorú vedie hlavný cestný ťah zo Zvolena na Nitru, kde postávajú kňažky lásky. Podľa obžaloby sa Miroslav dohodol s 21-ročnou Zitou P. na sexe za 40 eur a odišli do neďalekého lesíka na miesto zvané Pod krížikom. Páchateľa však zastihla indispozícia, preto k sexu nedošlo a žiadal peniaze späť. Potom podľa obžaloby mladú ženu napadol nožom, zranil ju na krku a škrtil do bezvedomia. Keď sa prostitútka prebrala, útočníka nebolo. Zita dokázala zranená prejsť sama asi kilometer k benzínovému čerpadlu, odkiaľ privolali pomoc.

Prokurátor v záverečnej reči priznal, že obžalobu podával s istými pochybnosťami v dôkaznej situácii. Tie sa potvrdili na hlavnom pojednávaní. Proti Karáskovi predovšetkým svedčila poškodená prostitútka Zita, druh matky jej priateľa Roman Š. a pachová stopa z miesta činu. Roman však na pojednávaní pred záverečným rozhodovaním senátu povedal, že sa mýlil a skutok spáchal Miroslavov dvojník.

Stretol ho v Leviciach asi päť mesiacov po krvavej udalosti. Zitine tvrdenia spochybnil aj súdny psychológ, ktorý za vierohodnejšieho označil Miroslava. Napadnutá prostitútka napríklad opakovane tvrdila, že páchateľ mal modré oči, retiazku na krku, hodinky a také oblečenie, aké pastier nikdy nenosil. Pachovú stopu z miesta činu spochybnil technik i súdna znalkyňa, ktorí pripustili jej znehodnotenie pri preprave na expertízne skúmanie.

Podľa obhajoby i súdu v prospech baču Miroslava svedčí nielen jeho obrana, že s útokom nič nemá. Svedkovia potvrdili, že v inkriminovanom čase pásol vyše tisíc oviec blízko Cigľa a nemohol ich nechať tak. Mobilný operátor zaznamenal, že Miroslav okolo 17. hodiny telefonoval so známym a hovor lokalizovala stanica blízko pasúceho sa stáda. V telefonickom zázname bolo počuť hlasy oviec. Obhajca označil za priam nemožné názor, že by Miroslav odišiel od stáda a svojím takmer nefunkčným autom sa dopravil do Žiaru, spáchal skutok a vrátil sa späť.

Alibi mu potvrdila i jeho družka Jana, s ktorou žije štrnásť rokov. Pre družku je absurdné a nemysliteľné, že by to Miroslav spáchal. Majú dobrý intímny život a Miroslav sa stará nielen o spoločnú dcéru, ale aj o jej tri deti, ako keby boli jeho vlastné. Oslobodzujúci verdikt prijala s veľkým uspokojením a slzami v očiach. Prípad pokusu o vraždu sa s najväčšou pravdepodobnosťou vráti do rúk polície.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM