Michal Majer Rôzne

Bábkové divadlo oslávi 50. výročie založenia

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici oslávi 10. a 11. decembra 50. výročie založenia. Pre svojich návštevníkov pripravilo premiéru inscenácie Premeny zostavenú z dvoch častí a tiež krst knihy Živé divadlo. Na dnešnej tlačovej konferencii v

„Oslavy 50. výročia sme sa rozhodli osláviť tak typicky divadelne, premiérami. Pripravili sme ich zhodne v tom istom dátume ako bola prvá premiéra, vlastne, historicky v našom divadle,“ priblížila Škripková. Divadlo 10. decembra 1960 uviedlo svoju prvú inscenáciu Šuki a Muki.

Premena sa skladá z dvoch častí. Jednou je Prológ – O premenách a druhou Premena od Franza Kafku. „Prišli sme na to, že ten Kafka, tá jeho svetoznáma poviedka z roku 1915, ktorá sa volá Premena, je inšpiratívna, neskutočne živá, až boľavo živá, aktuálna,“ uviedol režisér a umelecký šéf divadla Marián Pecko. Ako povedala k časti Prológ dramaturgička Monika Kováčová, okrem toho, že sa v sále odohrá Kafkova Premena, bude tiež celá vila, ktorá je sídlom divadla, domom premien. „Pretože sa tu v rôznych kútoch budete môcť stretnúť s rôznymi postavičkami. Budú to postavičky, ktoré buď vytvorili rôzni spisovatelia, spisovateľky, alebo priamo žili v tom období ako vznikla Premena Franza Kafku.“ Kováčová dodala, že postavičky budú prezentovať aj tých, ktorí v divadle pôsobili alebo priblížia autentické materiály divadla.

Okrem druhej premiéry inscenácie Premeny pripravili na 11. decembra aj krst knihy Živé divadlo. Tá je prierezom posledných 10 rokov tvorby divadla a nadväzuje na knihu vydanú k jeho 45. výročiu. „Je to životopis alebo aj denník tohto divadla,“ dodala riaditeľka. Informovala, že na 50. divadelnú sezónu pripravili pre dospelých aj pôvodnú hru Jany Juráňovej Prievan. Taktiež pozvali pôvodného režiséra inscenácie Rozprávky od Milana Rúfusa, ktorá bola v 70. rokoch populárna, aby ju znovu pripravil. Druhým projektom pre deti je Batolárium, v rámci ktorého chcú pripraviť inscenáciu pre batoľatá. Divadlo má za 50 rokov svojej existencie na konte 202 premiér. Orientuje sa na divákov všetkých vekových kategórií.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM