Michal Majer Kultúra

Bábkarskú Bystricu spestria dve zaujímavé výstavy

Počas 17. ročníka medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica - Dvojitý impulz, ktorý sa uskutoční v dňoch 25. septembra až 1. októbra 2010 sa môžete tešiť aj na dve výstavy. Prvou z nich bude Putovanie do krajiny zázračna, ktorá prichádza zo Srbska

Výstava Putovanie do krajiny zázračna s podtitulom Slovenské divadlá deťom bude inštalovaná v Stredoslovenskej galérii na Námestí Štefana Moysesa a bude trvať od 10. septembra do 31. októbra. Jej usporiadateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, Stredoslovenská galéria, Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici a Divadelný ústav v Bratislave. Výstava predstavuje tvorbu slovenských profesionálnych bábkových divadiel a nezávislých skupín, inscenácie činoherných, operných a baletných súborov venované detskému divákovi. Výstava je putovná a okrem návštevy nášho mesta už absolvovala aj turné po Srbsku. Jej púť bude zavŕšená práve počas medzinárodného festivalu profesionálnych bábkových divadiel Bábkarská Bystrica.

Druhá výstava sa nazýva Festivalové motýle a takisto ju budete môcť navštíviť v priestoroch Stredoslovenskej galérie na Námestí Štefana Moysesa. Symbol motýľa, ktoré si zvolil taliansky festival Znamenia detstva, maľujú deti v troch rôznych európskych mestách: v talianskej Mantove, španielskej Lleide a v slovenskej Banskej Bystrici, kde približne 250 žiačok a žiakov školy na Triede SNP 20 vytváralo vlastné motýle. Tieto budú vystavené v Stredoslovenskej galérii od 10. septembra do 28. septembra, kedy sa o 17.00 hod. spod Pamätníka SNP uskutoční slávnostný happening odletu motýľov, ktoré ukončia svoju púť až na výstave v Paláci di Bambini počas festivalu Segni d´Infanzia. Súčasťou happeningu Odlet motýľov do Mantovy alebo Dohra, ktorý ukončuje výstavu, je aj odovzdanie Ceny detskej poroty festivalu Bábkarská Bystrica 2010 Dvojitý impulz.

Zdroj: Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM