Jakub Forgács Kultúra

Bábkarská Bystrica s krásnou myšlienkou. Predstavenia má priniesť deťom z domovov

Šľachetný nápad môže priniesť divadlo stovkám detí z detských domovov. Pozrite, ako chcú organizátori obľúbeného festivalu získať potrebné peniaze!

Ilustračný obrázok k článku Bábkarská Bystrica s krásnou myšlienkou. Predstavenia má priniesť deťom z domovov
Zdroj: TASR

Organizátori festivalu Bábkarská Bystrica, ktorý sa uskutoční od 30. septembra do 4. októbra, vyhlásili verejnú výzvu s názvom Darujte divadelné predstavenie deťom z detských domovov. Na divadelné predstavenia v rámci festivalu, ktoré sa budú konať v banskobystrickej Štátnej opere, chcú priviesť aj deti z detských domovov z celého kraja.

Ako uviedla dramaturgička Bábkového divadla na Rázcestí (BDnR) Monika Tatarková, v rámci jubilejného ročníka priniesol organizačný tím aj novú myšlienku cestovného festivalu, ktorý počas piatich dní privezie medzinárodné festivalové produkcie k deťom Banskobystrického kraja (Braväcovo, Ostrý Grúň, Hriňová, Divín, Ladomerská Vieska), ktoré bežne žijú v kultúrne poddimenzovanej realite. Festivalová „tour“ okrem predstavení slovenských, českých a zahraničných umelcov sprostredkuje deťom a rodičom miest a obcí celú atmosféru festivalu, medzinárodnú pozorovateľskú platformu, mediálnu pozornosť.

„V myšlienke kočujúceho festivalu sme sa však rozhodli pokračovať, a to práve organizáciou predstavení pre deti z detských domovov,“ uviedla ďalej. Plán projektu počíta s tým, že sa približne 200 detí z detských domovov v Banskobystrickom kraji (Hriňová, Tŕnie, Polomka…) dostane na predstavenia slovenských a zahraničných tvorcov – svetoznámu Knihu džunglí renomovaného poľského divadla, nevšednú vzdušnú akrobaciu českého súboru, obľúbeného Malého princa v podaní slovenského divadla.

„Náš tím pripraví pre deti a pedagogický personál čo najkomfortnejšie podmienky, ku ktorým patria aj bezplatné zvozy detí z domova až do divadelnej sály. Pre zabezpečenie bezplatnej vstupenky však potrebujeme pomoc ľudí. Preto sme sa rozhodli v spolupráci s portálom ĽudiaĽuďom.sk zorganizovať verejnú zbierku na podporu tejto myšlienky,“ priblížila výzvu Tatarková.

Organizátori vyzývajú ľudí, aby darovali týmto deťom kus divadelnej mágie. „Väčšina veľkých firiem a podnikateľských subjektov v Banskej Bystrici totiž takúto podporu odmietla,“ poznamenala. Výzva je zverejnená na portáli ĽudiaĽudom.

Bábkarská Bystrica je renomovaný medzinárodný festival súčasného bábkového divadla, ktorý je v Banskej Bystrici organizovaný od roku 1977. V tomto roku oslavuje svoje 20. jubileum. Hlavným organizátorom festivalu je BDnR. Zriaďovateľom divadla je Banskobystrický samosprávny kraj.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z minulých ročníkov Bábkarskej Bystrice!

Čítajte tiež:

Bábkarská Bystrica oslávi okrúhle jubileum. Na obľúbený festival naladí dvojica akcií

Hudobná lahôdka v bystrickej katedrále. Koncert organistu Baka s Mikulčíkom

Bábkarská Bystrica v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM