Kultúra

Bábkarská Bystrica prilákala tisíce ľudí. Zažili predstavenia 17 súborov

Už po 20. krát sa konal obľúbený festival bábkarského umenia. S hosťami zo 6 európskych krajín a Izraela zamieril aj do obcí v Banskobystrickom kraji!

Ilustračný obrázok k článku Bábkarská Bystrica prilákala tisíce ľudí. Zažili predstavenia 17 súborov
Zdroj: BDNR

Jubilejný 20. ročník Bábkarskej Bystrice TOUR, medzinárodného festivalu súčasného bábkového divadla pre deti a dospelých, sa včera skončil v Banskej Bystrici. Festival s pozvanými hosťami zo šesť krajín Európy a Izraela, okrem Banskej Bystrice, vycestoval do šiestich miest v Banskobystrickom kraji: do Ostrého Grúňa, Divína, Ladomerskej Viesky, Braväcova, Hriňovej, kde sa odohrali predstavenia pre viac ako 500 detí a rodičov.

Čítajte tiež: Čo všetko ponúkne najbližší týždeň? 10 lákavých akcií priamo v Bystrici

Počas návštevy obce Ostrý Grúň sa konala Pietna spomienka obetiam Krvavej nedele. V Ladomerskej Vieske sa festival stal súčasne slávnosťou obce. Prehliadka bola obohatené viacerými sprievodnými udalosťami: medzinárodnou konferenciou Umenie na periférií s účasťou lektorov zo štyroch krajín Európy (SK, CZ, IT, FIN), vydaním publikácie k 20. výročiu festivalu, aktívnym výtvarno-bábkarským ateliérom v SNM-Múzeu bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni, výstavou Bábkové divadelné panoptikum, výstavou Bábkarská Bystrica v ŠVK – LHM v Banskej Bystrici, diskusiou o podnetoch Prvého Impulzu.

Počas festivalu pracovala Detská porota, ktorá udelila 1. miesto inscenácii Bodaj to hus kopla!, Teatr Animacji, Poznaň (PL). Festival sa konal pod patronátom Jozefa Mokoša, básnika a dramatika, (Prvý Impulz, pre deti), a matronátom Jany Oľhovej členky činohry SND Bratislava, (Druhý Impulz, pre dospelých) a Ľubice Laššákovej (Festival TOUR), predsedníčky kultúrnej komisie BBSK.

Na Bábkarskej Bystrici sa zúčastnilo 17 divadelných súborov zo šiestich krajín Európy (Česka, Slovenska, Maďarska, Poľska, Nemecka, Talianska) a Izraela, ktoré v programe pre deti a pre dospelých uviedli 23 inscenácií. Festival navštívilo viac ako 3 700 divákov a diváčok. Na prehliadke sa zúčastnilo 50 domácich a zahraničných pozorovateľov a pozorovateliek z oblasti bábkového umenia. Organizátori ďakujú všetkým, ktorí festival podporili a ktorí sa podieľali na jeho príprave a realizácii!

Čítajte tiež: Bystričania, značte si do mobilov a kalendárov: TOP 10 akcií počas októbra

Bábkarská Bystrica 2016
4
Galéria
Zdroj: BDNR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM