Marcel Páleš Správy

Deň bez tabaku v Banskej Bystrici: RÚVZ má pripravené rôzne aktivity

Odbor podpory zdravia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) pripravil viaceré aktivity zamerané na prevenciu a zanechanie tabakovej závislosti. Bude to pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku (31. máj) a v rámci Európskej kampane Exfajčiari sú nezastaviteľní.

Ilustračný obrázok k článku Deň bez tabaku v Banskej Bystrici: RÚVZ má pripravené rôzne aktivity
Zdroj: TASR

Posledný májový týždeň (27. – 31. máj) budú pracovníci uvedeného odboru premietať v Základnej škole Spojová ulica film Kým stúpa dym… Uskutoční sa aj beseda na tému Prevencia fajčiarskej závislosti v období adolescencie. Medzi aktivity RÚVZ ďalej patrí meranie oxidu uhoľnatého (CO) vo vydychovanom vzduchu prístrojom Smokerlýzer, informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Monitorovanie na železničnej stanici

Priamo na Svetový deň bez tabaku je naplánovaný výjazd Poradne zdravia do Brezna, kde v priestoroch železničnej stanice od 8.00 do 11.00 h budú pracovníci monitorovať fajčiarov spomínaným prístrojom. Následne im budú poskytnuté individuálne odborné poradenstvo, vzdelávacie a propagačné materiály.

V ten istý deň na RÚVZ v Poradni zdravia v rámci Dňa otvorených dverí si budú môcť záujemcovia z radov fajčiarov dať vyšetriť celkový cholesterol, zmerať množstvo CO vo vydychovanom vzduchu a môžu si dať urobiť aj spirometriu.

„Na základe zistených parametrov im poskytneme individuálne odborné poradenstvo zamerané na pomoc pri zanechaní fajčiarskej závislosti, ako aj informácie o možnosti absolvovania kurzu na odvykanie od fajčenia v Poradni pre odvykanie od fajčenia na našom RÚVZ,“ doplnila vedúca odboru podpory zdravia RÚVZ Silvia Kontrošová.

Pedchádzať úmrtiam

Posledný májový deň stanovila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). Cieľom je poukázať na zdravotné riziká spojené so spotrebou tabakových výrobkov a na význam opatrení, ktoré sa ju usilujú znížiť.

Spotreba tabakových výrobkov je totiž jediná príčina úmrtí na svete, ktorej možno predchádzať, podotkla hovorkyňa. V súčasnosti má podľa WHO fajčenie na svedomí smrť jedného z 10 dospelých na celom svete. Svetový deň bez tabaku sa tento rok zameriava na snahy o dosiahnutie zákazu tabakovej reklamy, propagácie a sponzorstva, ktorým sa venuje článok 13. Rámcového dohovoru WHO o kontrole tabaku.

„Globálna tabaková epidémia zabíja v súčasnosti šesť miliónov ľudí ročne, z ktorých viac ako 600 000 sú nefajčiari umierajúci na následky pasívneho fajčenia. Ak nebudeme konať, epidémia fajčenia ročne zabije do roku 2030 viac než osem miliónov ľudí,“ konštatovala Kontrošová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM