Jakub Forgács Správy

Andrej Danko v Bystrici: Hodnotami a pocitmi sú Stredoslováci najbližšie k Arménom

Do Bystrice zavítal predseda Národnej rady SR. Spolu s predsedom Národného zhromaždenia Arménska Arom Bablojanom položili vence v areáli Pamätníka SNP a uctili si obete vojny.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Danko v Bystrici: Hodnotami a pocitmi sú Stredoslováci najbližšie k Arménom
Zdroj: TASR

Hodnotami a pocitmi sú Stredoslováci najbližšie k Arménom a som veľmi rád, že sme stredné Slovensko, tento krásny kraj, zvolili ako miesto, kde prezentujeme dobrých a pracovitých Slovákov, ako sú dobrí a pracovití aj Arméni. Konštatoval to v pondelok predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý s predsedom Národného zhromaždenia Arménska Arom Bablojanom a jeho delegáciou zavítal do Banskej Bystrice. Obaja šéfovia parlamentov položili vence v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania (SNP) a uctili si obete vojny.

„Myslím, že pre arménsku delegáciu bolo práve stredné Slovensko, i z hľadiska kresťanstva, tým najlepším miestom. Teším sa na návštevu Popradu, Košíc, Žiliny, ale tu som to tak cítil. Ani sekundu neľutujem, že sme vybrali Banskú Bystricu,“ dodal Danko s tým, že je veľmi dôležité približovať aj medzinárodnú politiku viac do regiónov.

Na programe aj kostoly

Spolu s Bablojanom mal v programe ešte návštevu Katedrály sv. Františka Xaverského na banskobystrickom námestí a prehliadku artikulárneho dreveného kostolíka v Hronseku zapísaného do zoznamu UNESCO.

Predseda Národného zhromaždenia Arménska ocenil intenzívne vzťahy medzi oboma krajinami, vo funkcii je iba šesť mesiacov, no spolupráca je plodná. Záleží mu na dobrých vzťahoch so Slovenskom a Európskou úniou.

Arméni ako partizáni

Podľa generálneho riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva, hoci nemajú podrobný výskum podľa národností v prípade bývalého Sovietskeho zväzu, SNP sa priamo zúčastnilo 3000 príslušníkov národov združených vo zväze a boli medzi nimi aj Arméni. Pripomína ich jeden z pamätných kameňov, ktorý je osadený v areáli Pamätníka SNP, spomedzi 35 venovaných národom, čo sa zúčastnili SNP.

„Arméni figurujú v zápisoch jednotlivých partizánskych skupín, na našom území sa nachádzali. Väčšinou tu boli ako výsadky alebo červenoarmejci, ktorí ušli zo zajateckých táborov a včlenili sa do partizánskych skupín. Arméni tu boli tiež ako súčasť Červenej armády, ktorá nás oslobodzovala. Určite ich je niekoľko sto i na cintoríne vo Zvolene alebo na Slavíne. Arménom tak ako ostatným národom patrí veľká vďaka,“ priblížil Mičev.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM