Jakub Forgács Správy

Analýza, ktorá by vás mala zaujímať: Pozrite si, ako ohodnotili finančné zdravie Banskej Bystrice

Keď ide o peniaze, treba mať oči na stopkách. Na hospodárenie slovenských miest si preto posvietil inštitút Ineko. Pozrite, ako obstála Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Analýza, ktorá by vás mala zaujímať: Pozrite si, ako ohodnotili finančné zdravie Banskej Bystrice
Zdroj: TASR

Inštitút Ineko hodnotil finančné zdravie 50 najväčších slovenských miest v roku 2014. Jednou zo zložiek hodnotenia boli aj dlhy samospráv.

Žilina je aj naďalej najzadlženejším mestom spomedzi 50 najväčších miest na Slovensku. „Podarilo sa jej síce medziročne znížiť dlh z 77,1 % na 59,7 % bežných príjmov, no za toto zlepšenie mesto do veľkej miery vďačí kontroverznému odpusteniu časti dlhu, ktoré Žiline schválila vláda,“ komentuje Ineko. Celkové finančné zdravie ohodnotili na známku 4,03, pričom 0 je na tejto stupnici najhoršie číslo. Pred rokom bola táto známka iba 3,3.

Dlh Banskej Bystrice nelámal rekordy ani v zadĺženosti, ani vo finančnom zdraví. Jeho dlh činí podľa Ineka 18,91, pričom v roku 2013 to bolo až 21,84 % percenta. Finančné zdravie (FZ) mesta ohodnotili číslom 4,49, rok predtým 4,2. Pre porovnanie, Zvolen si vyslúžil percentuálne skóre 18,77, FZ: 4,81, Lučenec 23,46 %, FZ: 4,65. Najhoršie z okolitých miest dopadlo neďaleké Brezno, ktorého dlh sa vyšplhal až na 34,63 %. Finančné zdravie je tu podľa Ineko hodnotené známkou 4,09.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM