Michal Majer Kultúra

AMFO 2010 predstavilo 883 najlepších fotografií

V Múzeu SNP sa počas víkendu uskutočnil 38. ročník súťaže amatérskej fotografie AMFO 2010, ktorého súčasťou bola aj celoslovenská vernisáž Víkend s fotografiou. Na najstaršej slovenskej fotografickej súťaži amatérov sa objavilo viac než 800 snímok vy

Súťaž vyhlásilo Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry a cestovného ruchu, celoštátne kolo organizovalo a zabezpečovalo Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici (SOS). Fotografie, ktoré postúpili do celoslovenského kola, boli na mimoriadne vysokej technickej a umeleckej úrovni. Ich autori súťažili v troch vekových kategóriách: do 16 rokov, do 21 rokov a nad 21 rokov. Fotografie boli rozdelené do troch skupín: čiernobiela fotografia, farebná, ale svoje práce predstavili súťažiaci aj v multimediálnej prezentácii. Tvorcovia pripravovali fotky aj na jednu konkrétnu tému, ktorá súvisela z tým, že Európsky parlament a Rada Európy vyhlásili Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu.

“Tento ročník súťaže je veľmi úspešný. Výrazne v ňom stúpla úroveň amatérskej fotografie a veľmi ťažko sa nám vyberali najlepšie fotografie z vyše osemsto, ktoré tu práve vystavujeme,“ uviedol Miroslav Zaťko zo SOS. Podľa neho je tento ročník čo sa týka výberu tém veľmi pestrý. Na výstave sme mali možnosť nájsť figurálnu či krajinársku tvorbu, reportáž, ale objavili sa aj športové fotografie. V nedeľu mali účastníci AMFO 2010 možnosť nechať si svoje fotografie ohodnotiť odbornou porotou, ktorá hodnotila najmä kompozíciu, formálnu stránku fotky a technickú zdatnosť s fotoaparátom. Výstava AMFO v Múzeu SNP v Banskej Bystrici potrvá do 31.1.2011 a v nasledujúcom roku bude mať reprízu v NOC v Bratislave a v rámci českej národnej súťaže aj vo Svitavách v Českej republike.

ddk

amfo
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM