Michal Majer Rôzne

Alergikov tentoraz potrápi peľ paliny a ambrózie

Mierne ochladenie a zrážková činnosť najmä v závere uplynulého týždňa nepriniesli výraznejšie zmeny v zložení a výške hladín peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Podľa údajov monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby, ako aj regionálnych ú

„Mierne sa zvýšili aj koncentrácie peľu paliny a ambrózie v ovzduší na celom Slovensku. Táto tendencia bude pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. Koncentrácie peľu tráv v uplynulom týždni opätovne výraznejšie poklesli v Banskej Bystrici a Žiline. Okrem toho sa v ovzduší vyskytovali nižšie koncentrácie peľu skorocelu, mrlíkov a ďalších bylín najmä z čeľade astrovitých a mrkvovitých. Spóry sa vyskytovali na celom území vo vysokých až veľmi vysokých hladinách. Ich denné koncentrácie sa výraznejšie zvyšujú najmä po búrkach,“ uviedla Janka Lefférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici. Zdôraznila, že peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých končí, ale s peľom tráv v ovzduší sa budeme stretávať až do jesene.

V nasledujúcich dňoch bude teda dominovať alergologicky významný peľ paliny a ambrózie, peľ tráv sa bude vyskytovať už len na horských lúkach a v hôľnych oblastiach stredného a severného Slovenska. Poklesnú aj denné koncentrácie peľu pŕhľavy. Koncentrácie spór húb budú najmä po búrkach a oteplení výraznejšie narastať.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM