Michal Majer Rôzne

Alergikom začínajú ťažké časy

Výrazné oteplenie v závere týždňa prinieslo pomerne rýchly, ale predpokladaný nástup tohtoročnej peľovej sezóny. Ide predovšetkým o peľ jelše a liesky nielen v ovzduší Banskej Bystrice a jej okolia, ale v rámci celého územia Slovenska.

„Z ojedinelého výskytu pár peľových zŕn jelše a liesky v uplynulých týždňoch sme v týchto dňoch zachytili už aj vysoké hladiny denných koncentrácií ich peľu. Denné maximum peľu jelše bolo v sobotu v Bratislave až 248 peľových zŕn a v nedeľu v Banskej Bystrici 226 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Najvyššie koncentrácie peľu liesky sa objavili v sobotu. Banskobystrická monitorovacia stanica zaevidovala až 356 peľových zŕn a bratislavská 168 peľových zŕn tejto dreviny na meter kubický vzduchu.“ konštatuje RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ rastlín cyprusovitých – tisovitých, ojedinele peľ brestu, vŕby a topoľa. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území Slovenska spóry rodu Cladospórium a to väčšinou v nižších až stredných koncentráciách. Peľová sezóna jelše a liesky bude podľa RNDr. Lafférsovej pokračovať na celom území Slovenska. S ich vysokými koncentráciami je potrebné už v týchto týždňoch počítať s výnimkou chladnejších daždivých dní. Postupne sa budú zvyšovať hladiny peľu drevín zo skupiny cyprusovitých – tisovitých, ako i brestu, topoľov a vŕb. Denné koncentrácie peľu veľmi kolíšu v súvislosti s výkyvmi počasia poklesom nočných teplôt. S jarnými alergénmi (jelša, lieska a vzápätí breza) nastupujú problémy hlavne pre ľudí citlivých na peľ drevín – nádchy, svrbenie očí a u ťažších prípadov aj problémy s dýchaním.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM