Monika Obrtalová Rôzne

Alergikom sa opäť začína tažká sezóna

Peľová sezóna jelše a liesky už na väčšine územia Slovenska prekročí tento týždeň svoje maximum a denné koncentrácie ich peľu budú pomaly klesať. Avšak teraz začne narastať hladina peľu drevín zo skupiny cyprusovité-tisovité, ako i peľu brestu, topoľ

„Najvyššie koncentrácie peľu jelše a liesky v uplynulom týždni zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. Peľ liesky tu dosiahol 16. marca 2011 svoje tohoročné maximum, keď sme namerali až 1304 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. 19. marca 2011 sme namerali u peľu jelše 1228 peľových zŕn na meter kubický vzduchu,“ vysvetlila situáciu RNDr. Janka Lafférsová z RÚVZ v Banskej Bystrici.

V medziročnom porovnaní sa objavili denné koncentrácie peľu jelše a liesky v ovzduší Banskej Bystrice presahujúce 1000 peľových zŕn na meter kubický vzduchu skôr o desať dní. K nárastu koncentrácií peľových aergénov v ovzduší na celom území Slovenska prispeli hlavne teplejšie dni uplynulého týždňa.

Podľa štatistických údajov trpí polinózmi takmer 40 percent Európanov. Polinózy patria v súčasnosti medzi najčastejšie prejavy alergie Európanov. Hranica sa v ostatných rokoch posúva do nižších vekových kategórií, mení sa aj mapa peľového spravodajstva Európy. V dôsledku globalizácie a klimatických zmien sa na naše územie dostávajú pele rastlín, ktoré naši predkovia nepoznali.

Podrobné údaje môžu alergici nájsť na stránkach príslušných RÚVZ a na novom portáli www.alergia.sk, za vznikom ktorého stojí Medzinárodný UCB inštitút pre alergiu (IOA) v spolupráci s banskobystric­kým RÚVZ.

ddk foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM