Monika Obrtalová Rôzne

Alergici na peľ tráv majú zlé časy

Uplynulý týždeň možno charakterizovať dominanciou peľu pŕhľavovitých a tráv na celom území Slovenska . Všetky dreviny už postupne dokvitajú a podiel ich peľu v ovzduší tvorí len malé percento z celkovej dennej koncentrácie biologických častíc. V posl

„Hladiny najvýznamnejšieho alergénu tohto obdobia – peľu tráv z čeľade lipnicovitých, dosahovali na väčšine územia stredné koncentračné hladiny a len ojedinele došlo k nárastu denných koncentrácií do vyšších hladín pravdepodobne v spojitosti s druhým kvitnutím tráv. Najvyššie koncentrácie tohto peľu za uplynulý týždeň sme zaznamenali v Banskej Bystrici a to 92 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, v Žiline 92, v Bratislave 89 a v Nitre 106 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Výrazne však stúpli aj denné hladiny slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastín,“ uviedla k peľovej situácii RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku. Dodala, že z drevín kvitne ešte gaštan, pajaseň, baza, lipa. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov najmä peľ pŕhľavovitých, mrkvovitých, astrovitých a mrlíkovitých bylín, skorocelu a štiavu.

Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium, Alternária a Epicoccum, V týchto i nasledujúcich dňoch bude na celom Slovensku v ovzduší naďalej dominovať peľ tráv a bylín. Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín bude naďalej pribúdať na celom území Slovenska. Kvitnú aj byliny z čeľade astrovitých, pomaly môžeme očakávať v ovzduší aj prvý peľ paliny a ambrózie.

Naďalej sa udržia veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní, pričom naďalej dominujú spóry rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum. Pre alergikov je počas celého roka dôležité aby si uvedomovali, že vyššie koncentrácie ich peľu v ovzduší sa vždy vyskytujú najmä v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov a tie môžu byť mnohonásobne vyššie ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM