Aktualizované Správy

Zmena v parlamente BBSK: Ministerka Ľubica Laššáková sa vzdala mandátu

Ako potvrdil banskobystrický župan, ministerka kultúry sa vzdala mandátu krajskej poslankyne a tým aj postu podpredsedníčky kraja.

Ilustračný obrázok k článku Zmena v parlamente BBSK: Ministerka Ľubica Laššáková sa vzdala mandátu
Zdroj: TASR

Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) sa už vzdala mandátu poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), a tým pádom aj postu podpredsedníčky kraja. Pre TASR to v utorok potvrdil šéf kraja Ján Lunter s tým, že list v tomto znení dostali na úrad v pondelok (16.4.).

Zastupiteľstvo BBSK volilo podpredsedov kraja 1. marca tohto roka a na návrh Luntera sa nimi stali krajskí poslanci Stanislav Horník (nezávislý) z volebného obvodu Detva a Ľubica Laššáková (Smer-SD) z obvodu Banská Bystrica. V posledných štyroch rokoch BBSK podpredsedov nemal.

Krajský parlament podľa zákona dňom 5. marca určil Laššákovej, dlhodobo uvoľnenej zo zamestnania na výkon funkcie, mesačnú odmenu vo výške 75 percent z platu predsedu vypočítaného podľa príslušného zákona. Na rozdiel od poslancov Národnej rady SR, ktorí môžu byť súčasne i poslancami mestských a krajských parlamentov, u členov vlády sa to považuje za konflikt záujmov.

,,Môžem potvrdiť, že včera sme dostali list, v ktorom sa pani poslankyňa vzdala svojho mandátu, takže prijmeme do stavu poslancov najbližšieho zvoliteľného poslanca," konštatoval pre TASR Lunter.

Ako uviedol, na pozíciu podpredsedu BBSK zatiaľ žiadne návrhy nedostal. Očakáva rokovania v poslaneckých kluboch, ale „máme tipy, ktoré s nami aktívne spolupracovali a pridávali sa k našim programom“.

V súlade so zákonom sa ministerka kultúry vzdala aj mandátu poslanca Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Ako pre TASR reagovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, podobný list ako na Úrad BBSK prišiel v pondelok aj na magistrát.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM