Marcel Páleš Správy

Aktuálne foto z Bystrice: Radvanský jarmok je v plnom prúde

Davy ľudí, rozmanité vône, lákadlá a lakoty, remeslá a ich majstri, ale aj kopa ďalších špecialít a zaujímavostí. Aj tohtoročný Radvanský jarmok v plnej paráde priťahuje domácich aj cezpoľných návštevníkov. Veď sa pozrite

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne foto z Bystrice: Radvanský jarmok je v plnom prúde
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Jeden z najväčších a najstarších jarmokov na Slovensku sa opäť rozbehol. Vybrali sme sa naň aj my, aby sme vám priblížili jarmočnú atmosféru.

Každého priťahuje niečo iné

Boli sme zvedaví, kvôli čomu ľudia prichádzajú na Radvanský jarmok. Reakcie boli veru rôzne. „Nič špeciálne. Len tak vybehnúť z domu a pozrieť, čo ponúka jarmok tento rok. Som zo Sásovej, tak nech netrčím len doma medzi bytovkami,“ povedala včerajšia meninová oslávenkyňa pani Mária (62).

Opačne je na tom Dávid (24), ktorý sa na jarmoku zastavil, aby kúpil niečo pekné svojej priateľke a tiež sestre k blížiacim sa narodeninám. „Zatiaľ som nič nenašiel, ale je tu vraj tristo či štyristo stánkov, takže isto niečo vyberiem. Toto je výborná šanca pre kúpu darčekov. Možno aj na Vianoce niečo už zaobstarám,“ zažartoval Dávid.

Ani kvôli zvedavosti, ani kvôli darčekom zasa neprišli pán Peter (55) a pani Valika (52) z Brezna. „Zaujíma nás folklór a tradície. A keď kamsi môžeme vyjsť, kde sa s ním stretáme, veľmi nás to teší. Tu môžeme vidieť neúrekom krásnych prác skutočných majstrov. Vždy si niečo odnášame. A je to zároveň menší výlet, lebo do Bystrice sa vždy radi vraciame,“ usmiali sa a chystali sa dopriať si medovinu.

Niektorí predavači aj celodenne

Pre predávajúcich či remeselníkov v jednotlivých stánkoch je Radvanský jarmok nemalou príležitosťou privyrobiť si. Mesto muselo dokonca z kapacitných dôvodov muselo odmietnuť viac ako 100 remeselníkov. Prijalo ich 262. Okrem slovenských sme si v záplave stánkov všimli aj iné národnosti. Nečudo, účastní na jarmoku majú byť okrem slovenských aj remeselníci z Maďarska, Srbska, Bulharska, Česka i Poľska.

Celkovo sa 400 stánkov dáva návštevníkom zabrať. „Kým prejdem z jedného konca na druhý, tu niečo zjem, tu niečo vypijem, tam niečo kúpim, až napokon zistím, že som tu dobré dve hodiny a minul som pekné peniaze. Mať tak vrece peňazí, tak ich tu nemám problém minúť,“ zahlásil Dušan (32) zo Zvolena.

A ako jarmok vnímajú predávajúci zo stánkov? „Každoročne sa naň teším. Má svoje čaro. Škoda, že sa mi často nedá vybehnúť a pozrieť si ostatné stánky, lebo väčšinou predávam sám a celý deň, ale niekedy sa podarí, keď ma zaskočí manželka či dcéra. A určite sa dá zarobiť, veď preto som tu,“ reagoval pán Adam (58).

Už dnes večer aj Čechomor!

Oficiálny program jarmoku začína dnes popoludní o 16-tej. Vrátane rôznych sprievodných podujatí je plný skvelých možností kultúrneho vyžitia. Už dnes večer čaká návštevníkov aj koncert českej skupiny Čechomor. Ostatné podrobnosti nájdete v našom podrobnom článku o programe Radvanského jarmoku.

A teraz si pozrite fotogalériu, ktorá vám priblíži jarmočnú atmosféru z obedného námestia.

Už v piatok na obed sa bystrické námestie zaplnilo jarmočníkmi
32
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM