Jakub Forgács Správy

Ako to vyzerá s chorými v Banskobystrickom kraji? Počty aj okresy, kde je to najhoršie

Epidemiológovia zverejnili údaje za uplynulý týždeň. Takáto je situácia...

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzerá s chorými v Banskobystrickom kraji? Počty aj okresy, kde je to najhoršie
Zdroj: TASR

Mierne zvýšenie chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a až 91 percentné zníženie počtu chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali epidemiológovia v Banskobystrickom kraji (BBSK) v 34. kalendárnom týždni 2020. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) B. Bystrica.

„Podľa analýzy hlásení 57 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v BBSK možno konštatovať, v BBSK je v súčasnosti chorých 917 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému bystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári,“ uvidela ďalej Tolnayová.

„Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 279 na 100 tisíc osôb. Výskyt ARO celkom v medziročnom porovnaní je nižší o tretinu a výskyt CHPO o 90 percent,“ poznamenala.

RÚVZ v Banskej Bystrici, však konštatuje, že sa mierne (na 4,8 percenta, čo je v absolútnych číslach takmer zanedbateľný počet) zvýšil počet komplikácií z respiračných ochorení. „Skomplikovali sa zápalmi dutín v 23 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 18 prípadoch a v troch prípadoch zápalmi pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine seniorov nad 60 rokov, ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako,“ spomenula Tolnayová.

V 34. kalendárnom týždni bol podľa slov Tolnayovej najvyšší počet chorých na ARO v okrese Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca. Len o niečo nižší počet chorých je v okresoch Zvolen, Žarnovica a Veľký Krtíš. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je po jednom chorom v okresoch Banská Bystrica, Detva a Lučenec. „ARO aj CHPO najviac postihlo občanov v produktívnom veku a najmenšie deti od 0 do päť rokov. Najnižšiu chorobnosť majú tento týždeň adolescenti,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM