Monika Obrtalová Kultúra

Ako sme sledovali Slivku a Optimistu

Viac rokov nefunkčný a chátrajúci banskobystrický amfiteáter aspoň na chvíľu ožil vďaka filmovému podujatiu Amfiteártňa. Organizovala ho neformálna skupina mladých ľudí Spája(ť_je) umenie, ktorá tak pokračovala s podujatiami so spoločnou príponou -ár

Kým na vlaňajšom ročníku v priestoroch Centra nezávislej kultúry Záhrada boli na programe hlavne krátke študentské filmy, tentoraz návštevníkom Amfiteártne premietli organizátori dva slovenské dokumentárne filmy. Konkrétne film Optimista od režiséra Dušana Trančíka a film Martin Slivka – Muž, ktorý sadil stromy od režiséra Martina Šulíka.

„Oživenie banskobystrického amfiteátra – hoci len na jeden večer – mal byť pre mesto a aj pre samotný priestor amfiteátra impulzom na oživenie a otvorenie verejnej diskusie, ktorá posledné roky v meste na túto tému akoby neexistovala. Chceme prekonať akúsi bariéru, ktorá bráni reálnemu pohľadu na stav amfiteátra a uvažovaniu o provizórnej rekonštrukcii, pri ktorej by amfiteáter spĺňal svoj účel,“ uviedol jeden z členov skupiny ľudí Spája(ť_je) umenie Juraj Havlík. Dodal, že ústretovosť mesta, vďaka ktorej Amfiteártňu zorganizovali, vnímajú ako krok vpred.

Zdroj: SITA Foto: František Halás

amfiteartna
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM