Michal Majer Rôzne

Ako Slováci cestovali do mikrokozmu

Až do konca októbra majú návštevníci Múzea Slovenského národného povstania možnosť navštíviť multimediálnu výstavu „Slovenská cesta do mikrokozmu“, ktorá predstavuje unikátny Veľký hadrónový urýchľovač častíc. Do tohto svetoznámeho projektu prispeli

Veľký hadrónový urýchľovač častíc je dlhodobý projekt, ktorý sa po svojom dokončení stal najväčším urýchľovačom na svete. Po počiatočných problémoch úspešne produkuje od 30. marca tohto roku nespočetné množstvo zrážok častíc, ktoré rozširujú naše vedomosti o usporiadaní sveta na najnižšej známej úrovni a naše poznatky o vývoji vesmíru v prvých zlomkoch sekundy po Veľkom tresku. Na tomto unikátnom projekte sa podieľajú aj vedecké tímy zo Slovenska, ktoré pracujú na dvoch experimentálnych komplexoch na urýchľovači – ATLAS a ALICE.

Práve zariadenia, ktoré sú výsledkom ich práce, majú možnosť v týchto dňoch vidieť aj Banskobystričania. Súčasťou výstavy sú tiež multimediálne prezentácie urýchľovača LHC a detektorov častíc, populárne filmy o CERN a LHC, ukážky zaujímavých fyzikálnych pokusov s vysokým napätím, elektromagnetickými vlnami alebo s rádioaktívnym a svetelným žiarením. V časti výstavy venovanej projektu Mikrokozmos sú vystavené výtvarné práce študentov stredných škôl s tematikou časticovej fyziky a modely experimentálnych zariadení, ktoré vytvorili študenti stredných škôl.

Každý štvrtok o 14:30 je na výstave pripravená populárno-vedecká prednáška o fyzikálnom výskume na urýchľovači, ktorá je svojou úrovňou určená širokej verejnosti.

Program prednášok: 14. 10. Z čoho sa skladá náš svet – Dr. Boris Tomášik 21. 10. Atlas – najväčší detektor častíc na svete – RNDr. Pavol Striženec, CSc. 28. 10. Prapolievka, alebo ako sa varí raný vesmír – Dr. Boris Tomášik

Výstava je prístupná v Múzeu SNP od 5. 10. do 31.10. 2010 každý deň okrem pondelka v čase od 9:00 do 16:00. Vstup na výstavu aj na popularizačné prednášky je zdarma. Aké zaujímavé fyzikálne experimenty máte možnosť na výstave vidieť, si môžete pozrieť v našom videu!

gr

Ako Slováci cestovali do mikrokozmu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM