Jakub Forgács Kultúra

Ako si dievčatá privolávali lásku? V Bystrici ožijú mágia a zvyky našich predkov

Kedysi sa čarovalo, uriekalo, veštilo a zaklínalo vo veľkom. Dnes už väčšina z magických zvykov minulosti upadla do zabudnutia. Chcete ich spoznať?

Ilustračný obrázok k článku Ako si dievčatá privolávali lásku? V Bystrici ožijú mágia a zvyky našich predkov
Zdroj: TASR

O mágii v ľudovej kultúre Slovenska sa záujemcovia dozvedia viac v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v stredu (31. 8.) o 17:00 v rámci podujatia Stredoslovenského múzea (SSM) Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou. Zasvätí ich do nej etnologička Katarína Nádaská, ktorá má takpovediac v malíčku všetky slovenské zvyky a tradície.

Ako informovalo SSM, Nádaská je autorkou kníh ako Čary a veštby, Slovenský rok, Čerti, bosorky a iné strašidlá, Čím žila slovenská rodina. Venuje sa popularizácii etnológie, a to najmä tradíciám a zvykom v slovenskej ľudovej kultúre. Nielen jej publikačná, ale aj pedagogická či výstavná činnosť vychádza z terénnych výskumov. Získala si priazeň v radoch tak odbornej, ako i laickej verejnosti.

„Mágia patrí k pokladom ľudovej kultúry, ktorý nám zanechali naši predkovia. Vydáva svedectvá o živote, o svete, v ktorom žili, o ich myslení, ale aj vytrvalom úsilí vyrovnať sa so všetkým, čo im život priniesol. Slovensko bolo ešte donedávna eldorádom bosoriek a bosorákov,“ zdôrazňuje vysokoškolská pedagogička a etnologička Nádaská.

Čarovalo, uriekalo, veštilo a zaklínalo sa vo veľkom, aj preto venovala tejto oblasti života na Slovensku roky výskumu a zozbierala cenné poznatky i rôzne liečiteľské postupy. Kolobeh života človeka, jeho začiatok, koniec či svadba boli od nepamäti sprevádzané množstvom magických úkonov, zákazov a príkazov.

„Kto sa chce dozvedieť, ako sa chránili naši predkovia pred urieknutím, prečo sa za magické číslo považuje sedmička, alebo ak niekoho zaujíma, akými úkonmi si v minulosti slobodné dievčatá privolávali lásku, mal by prísť do Thurzovho domu,“ pozýva SSM.

Čítajte tiež:

Veľkolepé zavŕšenie sezóny Letného kina na amfiteátri. Winnetou z 35mm filmu

PREHĽAD akcií na týždeň v Bystrici a okolí: Stačí kliknúť a nuda nehrozí

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM