Jakub Forgács Správy

Ako sa majú rozvíjať sociálne služby v Bystrici? TAKTO sa môžete vyjadriť aj vy

Členom pracovnej skupiny sa môže stať každý, kto sa o problematiku sociálnych služieb, vrátane Komunitného plánu mesta Banská Bystrica, zaujíma.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa majú rozvíjať sociálne služby v Bystrici? TAKTO sa môžete vyjadriť aj vy
Zdroj: pixabay.com

Samospráva vypracovala Komunitný plán mesta Banská Bystrica na roky 2021 – 2027, ktorý predstavuje strategický dokument, podporujúci rozvoj sociálnych služieb. Zároveň ide o východiskový materiál, ktorý vytvára podmienky pre plánovanie, financovanie a získavanie mimorozpočtových zdrojov. V procese prípravy dokumentu boli vytvorené pracovné skupiny, ktoré zohľadňujú špecifiká a potreby vybraných skupín obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

„Najbližšie termíny stretnutí pracovných skupín sú naplánované v dňoch 25. a 26. apríla 2022 v priestoroch Mestského úradu v Banskej Bystrici. Cieľom bude zhodnotiť určené aktivity za predošlý rok a diskutovať o úlohách mesta, ako aj všetkých spolupracujúcich partnerov, týkajúcich sa Akčného plánu na rok 2022. Výsledkom by mali byť reálne výstupy a kroky smerujúce k dosiahnutiu zámerov pre jednotlivé cieľové skupiny,“ uviedla Adamovičová.

Na čo slúži?

Komunitný plán sociálnych služieb sa zaoberá súčasným rozsahom a druhom poskytovaných sociálnych služieb, ľudskými, materiálnymi i finančnými zdrojmi, ako aj plánmi, ktoré je potrebné do budúcna vytvoriť a zlepšiť. Predstavuje spoločnú víziu samosprávy, poskytovateľov sociálnych služieb, zástupcov štátnej správy na našom území a v neposlednom rade samotných obyvateľov mesta.

„Participatívna realizácia naplánovaných aktivít je pre nás dôležitá, preto sme sa cestou otvorenosti a transparentnosti snažili postupovať už pri tvorbe samotného dokumentu. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa na vytvorení tohto plánu podieľali – členom a vedúcim pracovných skupín, ale aj všetkým Banskobystričankám a Banskobystričanom, ktorí ho dotvorili svojimi pripomienkami a podnetmi,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Momentálne sa proces nachádza v realizačnej fáze, čo znamená, že dôraz a pozornosť sa kladie na konkrétne opatrenia a aktivity, ktoré sú v dokumente zadefinované. Monitoring plnenia cieľov je tvorený v spolupráci s poskytovateľmi služieb a všetkými relevantnými aktérmi v oblasti sociálnej agendy. Plnenie a stanovenie cieľov závisí od viacerých faktorov, akými sú komunikácia, koordinácia a spolupráca s dotknutými subjektmi v komunite, ďalej finančné, organizačné a riadiace zabezpečenie komunitného plánovania, ako aj zachovanie vytvorených kontaktov v pracovných skupinách.

„Komunitné plánovanie je potrebné vnímať ako jeden z nástrojov verejných politík s cieľom vytvoriť trvalé partnerstvo v oblasti sociálnych služieb pri zabezpečovaní a uspokojovaní potrieb všetkých obyvateľov. Aj takýmto spôsobom chceme posilňovať sociálnu solidaritu ľudí a zároveň chrániť jednotlivcov i skupiny pred vylúčením zo spoločnosti. Len v prípade, že je komunita jednotná, skrýva sa v nej skutočná sila,“ uzatvára Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Kedy prebehnú stretnutia?

Cieľovými skupinami obyvateľstva, ktorým je potrebné venovať náležitú pozornosť, vzhľadom na ich špecifické požiadavky, sú podľa slov Adamovičovej seniori, osoby so zdravotným znevýhodnením, ďalej rodina, deti a mládež, obyvatelia v obtiažnych životných situáciách a ľudia žijúci v marginalizovaných rómskych komunitách.

Stretnutia pracovných skupín sa uskutočnia v pondelok, 25. apríla 2022 od 12.30 do 14.45 hod. v zasadačke č. 290 a utorok, 26. apríla v zasadačke č. 250 od 12:00 do 15:15 hod. v MsÚ v Banskej Bystrici. Vítaná je aj široká verejnosť.

Členom pracovnej skupiny sa môže stať každý, kto sa o problematiku sociálnych služieb, vrátane Komunitného plánu mesta Banská Bystrica, zaujíma. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze. V prípade záujmu je možné kontaktovať zamestnancov MsÚ na e-mailovej adrese: kpssbb@banskabystrica.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM