Monika Obrtalová Rôzne

Ako dopadli nástrahy dospievania?

V Štátnej vedeckej knižnici dnes vyhodnotili projekt Noc v knižnici – Čo s nástrahami dospievania, do ktorej sa mohli zapojiť študenti z Banskej Bystrice v uplynulých mesiacoch. Akcia bola orientovaná na mladých ľudí, ktorí sa mohli prostredníctvom

Akciu zorganizovala Verejná knižnica Mikuláša Kováča v spolupráci s Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality. Projekt pozostával zo šiestich cyklov zameraných napríklad na zdravý životný štýl, závislosti, sexuálne správanie či šikanovanie. „Do akcie sa zapojilo približne 114 študentov vo veku od 14 do 18 rokov, ktorí sa aktívne zapájali do diskusií a pri vyjadrovaní svojho názoru stratili akýkoľvek ostych,“ hovorí riaditeľ knižnice Mikuláša Kováča Peter Klinec a pokračuje ďalej: „Minulý rok sme začali s nultým ročníkom a už vtedy bol o účasť na podujatí veľký záujem. Je to prospešná vec, ktorá mladým ukáže cestu do sveta dospievania a ak sa nájdu finančné prostriedky, určite v nej chceme pokračovať.“ // To, že sa účastníci podujatia Noc v knižnici nebáli otvorene hovoriť o svojich problémoch, potvrdili aj vedúci pobočiek Verejnej knižnice Mikuláša Kováča, kde sa akcia v neskorých večerných hodinách odohrávala. „Naozaj sa pýtali prednášajúcich veci, ktoré by sa určite doma báli, prípadne hanbili opýtať. Boli sme milo prekvapení, že sa zapájali aj do diskusií, a to v prítomnosti svojich spolužiakov, kamarátov, či pre nich neznámych tvárí,“ tvrdia obe vedúce. Pozitívny dojem mali z projektu aj samotní študenti, ktorí sa dozvedeli veľa nových informácii o problematike dospievania, no hlavne veľa odpovedí na dovtedy nezodpovedané otázky. „Najviac ma zaujala prednáška na tému kriminalita a závislosti, no takisto aj vysvetlenie, čo je to bulímia či anorexia,“ hovorí jeden z účastníkov podujatia. //„Určite boli veľkým prínosom aj samotné hry, kde sme si mohli napríklad v praxi vyskúšať, aké je to byť v úlohe šikanovaného či šikanujúceho. Veľmi sa mi páčila aj atmosféra podujatia a to, že som si tu našla kopec nových kamarátov,“ priznala jedna zo študentiek.

Na záverečnom vyhodnotení podujatia sa viac ako stovka mladých podelila so svojimi zážitkami s ostatnými. Všetci mali na sebe tričká s motívom najvážnejších nástrah dospievania, ktoré si sami vyrobili. „Ja som si na tričko nakreslila fajčenie, ktoré poškodzuje pľúca, ďalej alkohol, ktorý rozbíja rodiny. Ale aj anorexia je veľmi nebezpečná choroba, ktorú som si nakreslila, pretože ju nikdy nechcem mať. Posledný obrázok symbolizuje skorú sexuálnu skúsenosť, ktorú má čoraz viac mladých ľudí. Toto tričko je pre mňa akousi spomienkou na veci, ktoré som tu zažila, no hlavne výkričníkom do môjho života,“ predstavila svoje tričko jedna z prítomných. Záverečnou bodku bolo prezeranie videí z jednotlivých besied a dokument o pobyte Divadla z Pasáže v USA s názvom Chránené územie.

moo, ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM