Jakub Forgács Kultúra Správy

Aká bude VEĽKÁ NOC v Bystrici? Námestie ožije TRADÍCIAMI, tešte sa na 12 podujatí

V bohatom programe, ktorý tvorí dvanásť podujatí, nebudú chýbať ľudové spevy a tance, vynášanie Moreny, ako i rozprávky.

Ilustračný obrázok k článku Aká bude VEĽKÁ NOC v Bystrici? Námestie ožije TRADÍCIAMI, tešte sa na 12 podujatí
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Počas Veľkej noci sa každoročne, s výnimkou obdobia pandémie koronavírusu, premení historické centrum mesta na Veľkonočné námestie. „Tento rok si budú môcť obyvatelia i návštevníci Banskej Bystrice zakúpiť rôzne ľudovo-umelecké výrobky či špeciality na trhoch, ktoré potrvajú od utorka, 28. marca do stredy, 5. apríla 2023. O pestrý kultúrny program sa postarajú detské folklórne súbory, žiaci základných škôl či Základná umelecká škola J. Cikkera,“ uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Program plný tradícií

Tento rok pripadla Veľká noc na začiatok apríla v termíne od 6. apríla do 10. apríla. „Týždeň pred sviatkami jari, ako ich mnohí nazývajú, si na Námestí SNP pripomenieme nielen kresťanské, ale aj pohanské zvyky a tradície, ktoré sa s veľkonočným obdobím spájajú. V bohatom programe, ktorý tvorí dvanásť podujatí, nebudú chýbať ľudové spevy a tance, vynášanie Moreny, ako i rozprávky Divadla Žihadlo o Zajkovi Lajkovi či O kohútikovi a sliepočke,“ spomenula hovorkyňa so slovami, že pre obyvateľov a návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne, na ktorých si budú môcť vyrobiť kašírované vajíčka a svoj vlastný korbáč.

„V spolupráci so Školským úradom MsÚ v Banskej Bystrici sa do programu zapojili aj ZŠ Spojová, ZŠ Slobodného slovenského vysielača a ZŠ Radvanská, ktoré sa okrem vystúpení postarajú aj o výzdobu veľkonočného voza. Spoločne s brezou budú zdobiť banskobystrické námestie. V rámci kultúrneho programu sa predstaví aj DFSDupkáčik,zo Sásovej to bude ZŠ Pieninská a DFS Graniarik, ale aj krúžok Folklórik zo ZŠ Ďumbierska. Nebudú chýbať talentovaní žiaci zo ZUŠ J. Cikkera a divadelný súbor Radvanské hviezdy zo ZŠ Radvanská so svojou rozprávkou o trojhlavom drakovi s názvom Pytačky,“ hovorí Zuzana Chrenková Srncová z Referátu Robotníckeho domu MsÚ v Banskej Bystrici.

O tradičné zvykoslovné pásmo spojené s vynášaním Moreny sa opäť postará DFS Prvosienka a žiaci 2.stupňa základných škôl i osemročných gymnázií budú v Robotníckom dome súťažiť o najkrajší veľkonočný aranžmán.

Podrobný program Veľkej noci v Banskej Bystrici nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Veľkonočné námestie 2023 - program
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM