Jakub Forgács Rôzne

Aj vy sa môžete vydať bližšie ku hviezdam: Hvezdáreň opäť otvára svoje brány

V zimných mesiacoch bola hvezdáreň na Vartovke zatvorená. Od apríla je však opäť prístupná verejnosti. V týchto dňoch ju už môžete navštíviť a zažiť v nej niečo “nadpozemské“.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy sa môžete vydať bližšie ku hviezdam: Hvezdáreň opäť otvára svoje brány
Zdroj: Dnes24.sk

Za málo peňazí až do neba

Voľný čas sá dá tráviť zaujímavo a nemusíte pritom minúť ani veľa peňazí. Stačí, ak sa s rodinou alebo s priateľmi vyberiete na výlet na hvezdáreň. Tá je pre verejnosť otvorená každý piatok od 17:00 do 22:00 a v sobotu od 10:00 do 17:00, v mesiacoch apríl, máj, jún, september a október. V prípade väčšej skupiny (10 a viac ľudí), sa dá návšteva dohodnúť aj na iný deň a mesiac.

Pre deti do 6 rokov je vstup zadarmo, mládež a dôchodcovia zaplatia za vstup 0,50 eur a dospelí 0,70 eur. Školské exkurzie majú jednotné vstupné 0,70 eur (prednáška, film, pozorovanie Slnka), pričom je možné platiť aj kultúrnymi poukazmi.

Podľa toho, aké bude počasie, môžete sledovať slnečnú fotosféru (pozorovanie Slnka) počas dňa. Večer, vzhľadom na ročné obdobie a fázu Mesiaca, môžete pozorovať objekty nočnej oblohy, ktoré sú v dosahu prístrojov. Predovšetkým je to Mesiac, planéty a ostatné objekty nočnej oblohy. Na hvezdárni si tiež môžete vypočuť prednášky spojené s premiataním filmov s astronomickou tématikou.

História hvezdárne na Vartovke

Okolo roku 1583 bola na kopci Vartovka postavená strážna veže, ktorá mesto chránila pred tureckými nájazdmi. Mesto ju neskôr poskytlo astronomickému krúžku v Banskej Bystrici na účely vybudovania hvezdárne. Začala sa používať 2. mája 1961.

Objekt pozostával z pozorovacej veže s kupolou, vybavenou ďalekohľadom Coude-refraktor 150/2250 mm od firmy Zeiss. Dodnes sa ako prednášková miestnosť využíva zrubová chatka, ktorú pristavili v roku 1963. V rokoch 1975 až 1984 boli postupne pristavené ďalšie prevádzkové priestory. Významná zmena nastala v roku 2008, keď bola ukončená výstavba novej kupoly, do ktorej bol premiestnený ďalekohľad Coude. Do pôvodnej kupoly bol umiestnený ďalekohľad Schmidt – Cassegrain CGE 1400 XLT, 356/3910 mm.

Hvezdáreň na Vartovke spadá pod organizačnú súčasť Krajskej Hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Zriaďovateľom tejto organizácie je Banskobystrický samosprávny kraj.

Na čo slúži hvezdáreň

Pripravuje a vydáva rôzny metodický materiál, ako sú plagáty, mapy oblohy, astronomickú ročenku a rôzne vystrihovačky. Občasne usporadúva výstavy s astronomickou tematikou. Vykonáva odborné astronomické pozorovania, ako sú pozorovanie slnečnej fotosféry, zákryty hviezd Mesiacom, pozorovanie meteorických rojov, fotografovanie objektov oblohy a pozorovanie prípadných zatmení Slnka a Mesiaca. Pozorovania sa následne spracovávajú a niektoré významnejšie výsledky sú publikované v odborných alebo vedeckých časopisoch.

Hvezdáreň tiež slúži ako kultúrno – výchovné zariadenie, ktoré vzdeláva a šíri poznatky z astronómie a príbuzných vied, a to hlavne v radoch mládeže. Výučba prebieha najmä v priestoroch hvezdárne, kde sa k jednotlivým prednáškam a besedám s odborníkmi dajú pripojiť aj praktické ukážky.

Okrem toho hvezdáreň každoročne organizuje astronomickú vedomostnú súťaž “Čo vieš o hviezdach“, výtvarnú súťaž “Vesmír očami detí“ a ekologickú súťaž “Zem je len jedna“. Tento rok sa deti budú môcť opäť prihlásiť aj do Letného astronomického tábora.

Viac informácií nájdete na stránke hvezdárne alebo napíšte na mail hvezdarenbb@gmail.com

Foto: IC BB

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM