Monika Obrtalová Rôzne

Aj tí najmenší dnes spromovali

Malí Slováci žijúci v zahraničí dnes slávnostnou promóciou ukončili svoje desaťdňové štúdium na Detskej krajanskej univerzite v Banskej Bystrici. Tú zorganizovalo tunajšie Metodické centrum Univerzity Mateja Bela pre Slovákov žijúcich v zahraničí a z

Ako uviedla programová riaditeľka MC UMB Anita Murgašová, promócia sa uskutočnila so všetkými akademickými poctami, ktoré takejto slávnostnej udalosti prináležia. „S gongom, hymnou, fanfárami.“ Diplom si prevzalo 30 detí.

Témou druhého ročníka Detskej krajanskej univerzity bolo Slovensko a Európska únia. Malých poslucháčov počas desaťdňového štúdia zaujala napríklad prednáška o vývoji našej koruny po umeleckej stránke, od stredoveku až po jej nahradenie eurom. Úspech zožal aj výklad o EÚ, postavení Slovenska v nej a takisto aj príčiny hospodárskej krízy. Ako Murgašová pokračovala, deti z jednotlivých krajín mali tiež predstaviť slovenskú komunitu, v ktorej žijú, „sťaby starej vlasti.“ Študenti žijúci napríklad v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku či na Ukrajine sa tejto témy zhostili zaujímavo, niektorí prezentovali komunitu aj prostredníctvom dataprojektoru či v powerpointe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM