Michal Majer Rôzne

Aj Bystričania trávia víkendy na Horehroní

Zmena prostredia, väčší životný priestor, ticho, príroda i možnosť oddychu patria medzi dôvody, prečo sa Slováci žijúci v mestách rozhodnú tráviť víkend na horehronskom vidieku. Potvrdili to aj starostovia obcí Mýto pod Ďumbierom, Čierny Balog a Lom

Ako priblížil starosta Mýta Roman Švantner, víkendy u nich trávia prevažne Bratislavčania, Nitrania, obyvatelia miest Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Zvolen, ale aj blízkeho Brezna. „V intraviláne obce máme cca tretinu domov – chalúp.“ Je ich okolo 120. Slováci sa tiež rekreujú v tunajšej chatovej osade. Záujem o trávenie víkendov v obci sa podľa Švantnera rokmi zvyšoval. Stavajú sa tu nové chaty či zariadenia pre rekreáciu. „Niektorí chalupári a chatári chodia pravidelne, iní skôr na predĺžené víkendy, sviatky a prázdniny, hlavne v lete,“ dodal Švantner.

Starosta Čierneho Balogu František Budovec pokračoval, že záujem o víkendovanie v Balogu zo strany Slovákov je, hoci chodia skôr nepravidelne. Najviac je ich z okolia Nitry, Bratislavy, Banskej Bystrice či Brezna. V obci môžu mať podľa jeho odhadu sedem percent chalúp. Slováci majú v obci vlastné chatky, využívajú však aj možnosť ubytovania. „Záujem, hlavne o ubytovanie, za posledné dva roky výrazne klesol, zrejme dopadom krízy,“ dodal Budovec. Podľa Vladimíra Vetráka, starostu Lomu nad Rimavicou, najvyššie položenej obce na Slovensku, „Slováci majú záujem tráviť víkendy v našej obci. Majú aj prenajaté aj postavené chaty“. Záujem evidujú stále rovnaký. Väčšinou u nich víkendujú obyvatelia západného Slovenska, napríklad Bratislavčania či Nitrania. V obci môžu mať podľa odhadu starostu 8 až 10 percent chalúp.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM