Jakub Forgács Rôzne

5 rád od ostrieľaného kaderníka z Bystrice: V čom spočíva tajomstvo pekného účesu?

Vlasy sú korunou krásy pre každú ženu. V čom však spočíva tajomstvo pekného účesu? Spýtali sme sa priamo odborníka z mesta pod Urpínom, ktorý vie, ako na ženské vlasy.

Ilustračný obrázok k článku 5 rád od ostrieľaného kaderníka z Bystrice: V čom spočíva tajomstvo pekného účesu?
6
Galéria

Kaderník Mário Šimorka v Banskej Bystrici žije a pracuje niekoľko rokov. Rodák z Bojníc sa však práci kaderníka venuje už vyše 12 rokov a hoci začínal súkromne, neskôr skončil v salóne. V súčasnosti pracuje v Kaderníctve Rút na Námestí SNP. „Kaderníckemu remeslu som sa učil v Prievidzi a neskôr som si dorábal nadstavbu v odbore Vlasová kozmetika v Banskej Bystrici,“ povedal pre Bystrica 24 Šimorka.

Aké sú trendy?

A čo sa teraz podľa neho práve nosí? „Trendy je objem vo vlasoch a prirodzenosť. Vlas predovšetkým musí byť zdravý a tým pôsobí luxusne,“ pokračoval s tým, že každá doba prináša aj niečo, čo je iné a extravagantnejšie. Niekedy sa to ujme a v tom prípade sa to stane hitom, ale nie vždy všetko, čo je módne je aj vhodné pre každú klientku.

„V značke, s ktorou pracujem, máme veľké trendové školenia dvakrát do roka. Týmto školeniam predchádza náročná príprava tvorcov trendov, absolvujú módne prehliadky a odtiaľ čerpajú inšpirácie pre vlasové trendy. Pre klientky je jednoduché vysledovať niečo v televízii alebo časopise, no celý proces je dlhodobý a náročnejší,“ vysvetlil kaderník.

Ako sme sa dozvedeli, občas sa u neho zastavia zákazníčky aj s kurióznejšími požiadavkami. „Asi tak najviac mi utkvelo v pamäti, keď prišla klientka v strednom veku a do medených vlasov chcela modrý melír,“ zaspomínal si.

Nie je to „len“ ostrihať

„Myslím, že každý kaderník sa už stretol s obrázkom, ktorý nás upútal a chceli sme sa aspoň troche priblížiť svojmu idolu a samozrejme, aj ku mne chodia občas klientky s požiadavkou, že chcú mať účes ako je na danej fotografii,“ povedal Šimorka s tým, že ak je klientka vhodný typ na ten účes, tak po vzájomnej dohode začne pracovať, ale ak nie alebo nemá potrebnú kvalitu vlasov, vtedy im je potrebné vysvetliť, že účes je zhotovený pre fotografiu, nie vždy je to možné zrealizovať a dohodnú sa na vhodnej alternatíve.

"Často sa v našej práci stretávame s tým že klient nám povie “Ja chcem len ostrihať, to máte za päť minút.” Ale to nie je len ostrihať, to je “AŽ” ostrihať, je to najdôležitejšia časť našej práce, je to ručná práca, ktorej predchádzajú hodiny driny, školenia a vzdelávania sa ,trénovania v nových technikách strihov.

„Naša práca zahŕňa nielen strihanie, farbenie a umývanie, je to aj o poradenstve, sme predajcovia a samozrejme aj psychológovia. Klienti sa k nám prídu uvoľniť, relaxovať, podeliť sa o radosti a veľakrát aj o starosti, potrebujú poradiť,“ dodal Šimorka so slovami, že kaderníctvo nie je len služba klientom, ale priestor na oddych a priateľské prostredie.

Základné rady, keď chce žena dobre vyzerať

  • Zvoliť si správneho odborníka, ktorý sa vzdeláva, ovláda svoju prácu a vie adekvátne klientke poradiť.
  • Strih musí pasovať k danej klientke a musí byť pre ňu ľahko upraviteľný.
  • O vlasy je potrebné sa starať, udržiavať ich v čistote, dodávať im výživu.
  • Vhodne zvoliť farbu, ktorá chráni vlas a dodáva mu na luxuse.
  • Snažiť sa o čo najprirodzenejší vzhľad, pretože jednoduché veci sú najkrajšie.

Foto: archív Mária Šimorku

Pod rukami bystrického kaderníka vznikajú úchvatné účesy
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM