Martin Károly Rôzne

300-ročná medovnikárska tradícia

V kremnickej rodine Hauríkovcov sa medovnikárske remeslo traduje z otca na syna. Ide o unikátnu výrobu plnených perníkov na Slovensku, ktorú môžu na Radvanskom jarmoku obdivovať aj Banskobystričania.

Najstaršiu zmienku o Hauríkovi – pernikárovi našli jeho potomkovia v kremnickom mestskom archíve. „Zachovanú máme napríklad priemyselnú legitimáciu na výrobu perníkov po starom otcovi môjho otca, Rudolfovi, rovnako aj tovarišský a výučný list Jozefa, môjho starého otca,“ uvádza Martin Haurík, najmladší z pokračovateľov tohto voňavého remesla.

Všetky procesy, napriek tomu, že používajú aj stroje, prechádzajú ručnou výrobou. Dokonca na premiešavanie cesta používajú stroj po starom otcovi. Martin Haurík si po gymnáziu dodatočne dorobil výučný list v odbore cukrárenská výroba. Táto rodinná tradícia sa u nich zachováva od vzniku Medovnikárskeho cechu v Kremnici, od začiatku minulého storočia. „Od upomienkových perníkov sme prešli ku konzumnej výrobe. To znamená, že vyrábame plnené medovníky. Väčšinou sa robia len zdobené, skôr na pamiatku. Kremnický medovník si človek kúpi, zje a keď mu zachutí, bude si ich kupovať aj naďalej.

Na Slovensku je podobná prevádzka ako u nás len v Malinove pri Prievidzi. Človek by si pomyslel, že toto ľudové remeslo už v tejto dobe nemôže nikoho uživiť. Martin Haurík sa však na málo roboty nemôže sťažovať: „Hlavnou sezónou sú pre nás jarmoky a akcie ako sv. Valentín, Deň matiek, Deň žien, Mikuláš, Veľká noc a Vianoce. Robíme aj veci na objednávky, či už väčšie zákazky alebo menšie. Dodávame ľuďom medovníkové korpusy a tie si potom sami zdobia. Keďže naša tradícia a unikátnosť je zachovaná práve vo výrobe perníkového cesta. Rovnako distribuujeme aj hotové medovníky s našou značkou. Odberatelia ich potom predávajú na lokálnych jarmokoch, hodoch a iných akciách.

Stánok s kremnickými medovníkmi preto môžete zahliadnuť napríklad aj v Banskej Bystrici, Orave, Kysuciach, Košiciach, Prešove, Svidníku, Liptovskom Mikuláši či Rimavskej sobote. O chod kremnickej medovnikárne sa stará Martin Haurík so svojím otcom Jozefom a stále sa snažia inovovať a ozvláštňovať svoje výrobky. „Bol som sa učiť robiť želé, ale to robíme len pre náš osobný predaj. Pozerám si rôzne recepty aj na internete a potom sa snažím dané ingrediencie prispôsobiť našej veľkovýrobe. Teraz vymýšľame nové náplne, ktorými by sme chceli perníky plniť,“ dodáva a s optimizmom pokračuje Martin: „Kremnické medovníky majú na Slovensku celkom cveng. Napríklad už 10 rokov chodím na jarmok do Banskej Bystrice a do Kremnice k nám chodia na exkurziu študenti z Nitry, keďže ide o jedinečnú výrobu na Slovensku.

SiMa

Meodvnníky Kca
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM