Monika Földešiová Rôzne

21. august 1968 nás navždy poznačil

Vojenský zásah armády piatich štátov Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa zostane neoddeliteľnou súčasťou pamäti oboch národov. 750 tisíc vojakov a 6 tisíc tankov obsadilo viaceré mestá a aj napriek zväčša nenásilnému odporu obyvateľov

Predsedníčka vlády Iveta Radičová si včera uctila pamiatku obetí totalitného režimu položením venca k pamätníku na Ružinovskom cintoríne v Bratislave. „Výročie augustových udalostí je výzvou nezabúdať a zároveň citlivo vnímať každý prejav nespravodlivosti, zneužitia vplyvu a postavenia, každý prejav radikalizmu a netolerancie,“ uviedla premiérka vo svojom vyhlásení pri príležitosti invázie armád Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968. Bez živej historickej pamäti podľa nej riskujeme, že budeme opakovať staré chyby a omyly v nových podmienkach a súvislostiach.

Radičová tiež pripomenula, že okupácia si už v prvý deň vyžiadala obete na životoch a viacerých vážne zranených. „Nasledovali politické čistky a perzekúcie tých, ktorí neskrývali svoje rozhorčenie a otvorene prejavovali svoj nesúhlas. Režim fungoval na korupčnom systéme: výmenou za akceptovanie okupácie a za pasívne prijímanie takzvanej normalizácie boli sociálne a existenčné istoty,“ uviedla premiérka. Normalizácia podľa nej potvrdila zločinecký charakter komunistického režimu, ktorý sa etabloval predovšetkým politickými procesmi v päťdesiatych rokoch.

Výsledkom cynizmu a neľudskosti komunistického režimu a vlády komunistickej strany bolo množstvo nevinných obetí, pustošenie ducha, ničenie hodnôt európskej civilizácie, devastácia hospodárstva, vymazanie historickej pamäti a rozdvojená morálka. „Aj pre tieto dôsledky nebola cesta slobody a demokracie po novembri 1989 samozrejmá a jednoduchá. Dve desaťročia slobody ukázali jej krehkosť a zraniteľnosť,“ pripomenula Radičová. Tretia dekáda našej demokracie by preto podľa jej slov mala byť obdobím upevnenia fungovania právneho štátu, demokracie a jej inštitúcií a tiež obdobím rozvoja občianskej spoločnosti.

Zdroj a foto: archív KpsN, TASR, Webnoviny a ÚPN Video: www.youtube.com

rok 1968
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM