Jakub Forgács Samospráva

20 000 € z participatívneho rozpočtu: Úplný ZOZNAM projektov, ktoré bojujú o priazeň Bystričanov

Bystričania zabojovali o peniaze z participatívneho rozpočtu mesta. Na rad teraz prichádza hlasovanie a rozhodnúť o tom, ktoré projekty nakoniec budú podporené, môžete aj vy. Pozrite, aké projekty žiadajú o podporu z rozpočtu!

Ilustračný obrázok k článku 20 000 € z participatívneho rozpočtu: Úplný ZOZNAM projektov, ktoré bojujú o priazeň Bystričanov
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Úloha občanov nekončí účasťou na voľbách raz za štyri roky. Participatívny rozpočet im umožňuje priamo sa zapojiť do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa ich mesta či mestskej štvrte. Mesto Banská Bystrica vyčlenilo na prvý rok participatívneho rozpočtu sumu 19 455 eur. Koordinačná rada participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu prijala k 15. aprílu spolu 31 projektov, v tematických oblastiach Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, Zeleň v meste, Kultúra, Mládež, Šport a Zdravie, v celkovej sume 97 640,01 eur, ktoré sa uchádzajú o podporu z participatívneho rozpočtu mesta.

Obyvatelia, ktorí sa vo štvrtok nezúčastnili verejného hlasovania počas Druhého diskusného fóra, majú právo hlasovať o predložených projektoch do zapečatenej prenosnej schránky uloženej v Klientskom centre na Mestskom úrade v Banskej Bystrici, a to do piatku 6. júna. Pri hlasovaní v Klientskom centre je možné zahlasovať za jeden projekt. My vám preto prinášame ich stručný prehľad.

Projekty

  1. Komunitná záhrada s jazierkom, navrhovateľ: Ivan Vozár – autor požiadal o vyradenie svojho projektu.
  2. Oživenie Mestského parku v Banskej Bystrici, navrhovateľ: Ľubor Lukáč – autor požiadal o vyradenie svojho projektu.
  3. Bystrica nielen medená, navrhovateľ: Pavel Gender – Cieľom projektu je získať finančné prostriedky na vypracovanie scenára pochôdzkového divadla, ktoré pútavo, vážne i s humorom, oživí udalosti a príbehy z histórie nášho mesta.
  4. Vypracovanie štúdie parkovej úpravy s fontánou pred Hungáriou, navrhovateľ: Pavel Gender – Cieľom projektu je komplexná rekonštrukcia parčíka pred „Hungáriou“.
  5. Revitalizácia parčíku kráľovnej Sissy, navrhovateľ: Pavel Gender – Cieľom projektu je revitalizovať zvyšok pôvodného parčíku v ktorom boli vysadené lipy k príležitosti úmrtia rakúsko-uhorskej cisárovnej Alžbety Bavorskej – Sissi.
  6. Banskobystrický nordic walking deň, navrhovateľ: Richard Vrbovský – Cieľom projektu je oboznámiť deti a mládež v meste Banská Bystrica s týmto novým druhom športu.
  7. Putovanie s Mikulášom 2014, navrhovateľ: Rudolf Gízel – Cieľom akcie, ktorá spája malých ako aj veľkých, je poukázať na tradície, plniť detské sny a v neposlednom rade zblížiť miestne komunity.
  8. Komunitné centrum v Iliaši, navrhovateľ: Ján Žambor – Cieľom projektu je vytvorenie komunitného centra, ktoré bude slúžiť na stretnutia občanov mestskej časti s poslancami volebného obvodu a členmi občianskej rady a na iné stretnutia.
  9. Športovo-spoločenský deň, navrhovateľ: Ján Vrana – Cieľom projektu je vytvorenia možnosti občanom aktívne tráviť čas, odstrániť izolovanosť spolužitia občanov na dnešných sídliskách, spájať ľudí a generácie a vytvárať už u detí pocit spolupatričnosti.
  10. Športové zariadenia pre dospelých, seniorov a mládež, navrhovateľ: Katarína Úporská – Cieľom projektu je ponúknuť možnosť zmysluplného využitia voľného času pre mládež a možnosť športového vyžitia pre dospelých a seniorov.
  11. Hľadáme si lídra, navrhovateľ: Jaroslav Dodok – Cieľom projektu je inšpirovať zapojené komunity, aj vedenie mesta, aby vytvorilo pre mladých ľudí príležitosť rozvoja a to v podobe pracovníka s mládežou.
  12. Aktívne občianske zastupiteľstvo: modul WikiDemokracia.org, navrhovateľ: Róbert Huran – Cieľom projektu je stimulovať aktívny záujem o veci verejné a rozvoj občianskej participácie formou elektronickej výmeny znalostí.
  13. Osadenie altánku na Urpínskych serpentínach, navrhovateľ: Andrej Predajniansky – Cieľom projektu je umiestniť aspoň jeden z troch altánkov na urpínskych serpentínach, ktoré kedysi dotvárali kulisu tohto obľúbeného a vyhľadávaného oddychového miesta Banskobystričanov.
  14. Obnova historických súpisných a orientačných čísiel, navrhovateľ: Andrej Predajniansky – Cieľom projektu je vrátiť na budovy historického centra mesta historické tabule so súpisným a orientačným číslom, ktoré boli v meste za I. ČSR.
  15. Čistenie Mestského parku, navrhovateľ: Ján Braciník – autor anotáciu a projektový návrh v elektronickej forme ani po výzve nedodal.
  16. Podpora záujmu detí o prírodné a technické vedy, navrhovateľ: Kamil Cejpek – Cieľom projektu je systematická práca s technicky talentovanými deťmi už na úrovni MŠ, ktoré si berú pod patronát študenti SŠ a postupne ich vedú aj na úrovni ZŠ.
  17. Projekt LETO – Kultúra pre ľudí, navrhovateľ: Tematická skupina Kultúra v rámci PR BB 2014 – Cieľom projektu je pripraviť pre mesto Banská Bystrica sériu kultúrnych podujatí, ktoré budú dopĺňať tradičné kultúrne leto.
  18. Boj proti biede, navrhovateľ: Pavel Pakoš – Cieľom projektu je bez odsudzovania, s povzbudením a s láskou pomáhať iným ako z tmavého labyrintu von na svetlo.
  19. Rozvoj sociálnych a manažérskych schopností študentov, navrhovateľ: Pavol Diškan – Cieľom projektu je vytvorenie seriálu podujatí neformálneho vzdelávania najmä pre banskobystrických stredoškolákov na témy pre nich aktuálne, ktoré nepokrývajú učebné plány/osnovy a nie sú ani v programe Informačného centra mladých Banská Bystrica.
  20. Ludotéka – Hrou pre život, navrhovateľ: Petra Lužinská – Cieľom projektu je sprístupniť rôznym vekovým skupinám všetko zo sveta hier a hračiek, povzbudí k novým, zaujímavým a aktívnym činnostiam trávenia voľného času podľa vlastného záujmu.
  21. Dobrovoľníctvo v nemocnici, navrhovateľ: Dana Stachurová – Cieľom projektu je jedna z foriem humanizácie starostlivosti o chorých ľudí v zmysle zohľadňovania komplexnosti bio-psycho-sociálno-spirituálnych potrieb človeka.
  22. Žijeme v jednom meste, navrhovateľ: Alžbeta Brozmanová Gregorová – Cieľom projektu je zvýšiť počet obyvateľov zapojených do rozvoja mesta Banská Bystrica prostredníctvom podpory aktívnych ľudí a vytvorenia možností pre tých, ktorí chcú byť aktívni.
  23. Knižničky, navrhovateľ: Stanislava Miková – Cieľom projektu je umožniť rozšírenie projektu Verejné knižničky v Sásovej aj do ďalších lokalít v meste, kde sa ľudia stretávajú a v blízkosti bývania.
  24. Fončorda: športovo-oddychový areál, navrhovateľ: Ján Hruška – Cieľom projektu je revitalizovať plochu bývalého Domu technikov na sídlisku Fončorda s cieľom vytvoriť priestory pre voľnočasové aktivity detí a mládeže, sekundárne aj oddychovú zónu pre mamičky a seniorov.
  25. Prvé občianske noviny – BB-Vízia, navrhovateľ: Elena Kačaliaková – Cieľom projektu vznik prvých bystrických občianskych novín, ktoré sa zaoberajú témami, týkajúcimi sa občanov Banskej Bystrice, a ktoré prinášajú pohľad na perspektívy mesta i na cesty, vedúce k ich naplneniu.
  26. Florbal – cesta k pohybu a zdraviu, navrhovateľ: Tomáš Trudič – Cieľom projektu je motivovať deti, mládež a dospelých k pravidelnej pohybovej aktivite prostredníctvom modernej športovej hry florbal v meste Banská Bystrica ako prevencii proti sedavému spôsobu života.
  27. Modernizácia Parku pod pamätníkom SNP, navrhovateľ: Lucia Rossová – Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity Parku pod pamätníkom SNP, zlepšenie možnosti aktívneho trávenia voľného času obyvateľmi mesta Banská Bystrica, predovšetkým pre cieľovú skupinu rodiny s deťmi a mladí ľudia.
  28. Cesta do školy bez blata, navrhovateľ: Hana Kasová – Cieľom projektu je odstrániť blato z peších chodníkov vytvorením dažďových záhrad.
  29. Ovocné stromy v Banskej Bystrici, navrhovateľ: Viktor Kleniar – Cieľom projektu je prenájom ovocných strmov ľuďom, ktorí majú záujem o zber úrody z nich a financie z prenájmu zmysluplne použiť pre mesto do ďalších rokov.
  30. Regulátor vody obnoviť nátermi, navrhovateľ: Ján Braciník – autor anotáciu a projektový návrh v elektronickej forme ani po výzve nedodal.
  31. Dokončime začaté, navrhovateľ: Radoslav Zachar – Cieľom projektu je dobudovanie pôvodnej bikrosovej trate, ktorá bude prístupná širokej verejnosti, bude slúžiť ľuďom rôznej vekovej kategórie a poslúži aj ako oddychovo relaxačná zóna s náučným charakterom.

Viac o jednotlivých projektoch sa dočítate na stránke participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM