Monika Obrtalová Iné športy

2. ročník Országh Cupu sľubuje elitný hokejbal

Veľkonočný víkend v Banskej Bystrici prinesie veľkú športovú udalosť. Jeden z najlepších hokejbalových turnajov v tomto roku, Országh Cup 2011, privíta 18 tímov z celého Slovenska na svojom druhom ročníku. Na divákov čaká najkvalitnejší hokejbal, aký

Na turnaji sa okrem piatich banskobystrických tímov predstavia aj mužstvá z Bratislavy, Spišskej Novej Vsi, Zvolena či Topoľčian, vrátane obhajcu minuloročného prvenstva – tímu Sharks Zvolen. Okrem skvelých hokejbalistov však na divákov čakajú aj prekvapenia v podobe nastúpenia hráčov, ktorí hrávajú hokejovú extraligu. Aké mená sa na turnaji zúčastnia zatiaľ jasné nie je, organizátori však skloňujú najmä Miroslava Vantrobu, v súčasnosti hráča bystrických Baranov, ktorý by mal nastúpiť za tím Mirex Spišská Nová Ves, alebo ďalšieho „Barana“ Lukáša Bambúcha. Zvučné mená možno prídu aj z Bratislavy.

18 tímov je rozdelených do šiestich skupín. V skupine odohrá každý s každým jeden zápas a po poslednom zápase sa vytvorí celková tabuľka, kde víťazi skupín budú podľa určených pravidiel nasadení na miesta 1–6, druhé tímy na miesta 7–12 a tretie tímy na miesta 13–18. Tímy na prvých 14 miestach celkovej tabuľky majú play-off zaručené. Posledné 4 tímy sa stretnú systémom 15.-18. a 16.-17. v kvalifikačnom zápase o play-off. Víťazi kvalifikačných zápasov doplnia šestnástku tímov pre play-off. Pri žrebovaní skupín organizátori rozdelili účastníkov do troch košov podľa príslušnosti geografickej, ale i podľa príslušnosti k súťaži, v ktorej daný tím pôsobí, aby sa docielila rôznorodosť a fér vyžrebovanie každej skupiny.

Turnaj sa odohrá v hokejbalovej Aréne Barani na Uhlisku. Jeho začiatok je v sobotu 23. apríla o 8:00 hod, záverečné zápasy by sa mali odohrať v nedeľu podvečer.

Vizitky banskobystrických tímov na Országh Cupe:

Országh Team Banská Bystrica Tím pod taktovkou riaditeľa turnaja Martina Cabana bude určite chcieť odčiniť vlaňajšie sklamanie. Jadro tímu tvoria hráči úspešného druholigového tímu HbK One Taxi (predtým Cult Club Canadiens). Určite sa budú spoliehať na najlepšieho brankára druhej ligy Milana Martinca. Tím bude doplnený o ďalších skvelých hráčov ako kapitán najúspešnejšieho bystrického tímu Cocra Radvaň Jozef Jedlíček, ďalej Ľubomír Čtvrtníček (bývalý kapitán Iskry Banská Bystrica), Stanislav Srnka, hokejisti Michal Babic, Lukáš Rapčan a v radoch tímu by sme sa mali dočkať aj zástupcu z hokejového HC´05 a čerstvého slovenského reprezentanta Mateja Češíka. Tím má veľké ambície a hlási útok na najvyššie priečky.

BBHbÚ Banská Bystrica Výber mal na starosti predseda Banskobystrickej hokejbalovej únie a hráč extraligistu SPORT TREND Žiar nad Hronom Andrej Nemček. Do svojho tímu vybral to najlepšie, čo ponúkajú elitné prvoligové tímy v Banskej Bystrici. V bránke sa predstaví niekoľkonásobný najlepší brankár 1. Ligy v Banskej Bystrici Marek Snitka z Cocry Radvaň. V útočných radoch nebudú chýbať najproduktívnejší hráč minulej i prebiehajúcej sezóny Juraj Donoval z Eagles a jeho tímoví kolegovia Pavol Babic a Andrej Mrena, aj keď jeho štart je ešte otázny. Z tímu N-Sport svoju účasť vo výbere prisľúbili okrem iných rýchlici Marián Lunter a juniorský reprezentant Marek Gáborík. Tím ašpiruje minimálne na prvú štvorku, uvidíme, čo sa mu podarí ukázať na ihrisku.

HbK Monkeys Banská Bystrica Jediný klubový zástupca z Banskej Bystrice, ktorý dostal od organizátorov zelenú na základe výborného a prekvapivého výsledku z prvého ročníka, na ktorom sa umiestnil najlepšie z domácich tímov, na 4. mieste. Ak brankárska opora Peter Gálik opäť bude chytať v minuloročnej turnajovej forme, môže Monkeys znovu pomýšľať na malé prekvapenie. Dlhoročná výborná partia okolo kapitána Borisa Šuleka sa vie zomknúť a kolektívny výkon môže tomuto tímu priniesť úspech.

Suro Team Banská Bystrica Kapitánom tímu je Roman Surový, ktorý pri skladbe svojho mužstva určite využije svoje dobré vzťahy s hráčmi HC´05 Banská Bystrica, a tak by sme sa v tomto tíme mohli dočkať zaujímavých mien. Najistejšou akvizíciou sa zdá byť zlý muž HC´05 a postrach extraligových klzísk Lukáš Bambúch, ktorému mimochodom hokejbal ide vynikajúco. Súpiska tímu sa pokojne môže ešte rozšíriť aj o ďalšie známe mená z bystrického hokejového klubu a tento tím určite bude tiež veľmi silný. Okrem hokejistov sa v ňom predstavia aj hokejbalisti, prevažne z druholigového tímu Extrem Sásová, ktorý ašpiruje na postup do 1. ligy.

Výber 2. ligy Banská Bystrica Názov tímu nie je úplne výstižný, keďže v tíme sa predstaví aj značná časť prvoligistov. Tento tím mal na starosti Maroš Števák, ktorý sa predstaví medzi troma žrďami. Vo svojom výbere stavil na mladosť a tento tím bude možno najmladším tímom turnaja. Ťahúňmi by mali byť hráči prvoligového tímu Plej Bojs, ktorý má zatiaľ rozohratú dobrú sezónu, keď si dokázali poradiť aj s úradujúcimi majstrami Eagles. Tento tím môže byť čiernym koňom turnaja.

bbhbu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM