Marcel Páleš Kultúra

1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda: Vierozvestcom je zasvätený aj kostol pri Bystrici

1000 rokov po príchode solúnskych bratov, teda v roku 1863, sa veriaci i cirkevná vrchnosť rozhodli kostol v Selciach zasvätiť pamiatke sv. Cyrila a Metoda. Dnes veriacich víta už aj s obrazom vierozvestcov.

Ilustračný obrázok k článku 1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda: Vierozvestcom je zasvätený aj  kostol pri Bystrici
Zdroj: TASR

Pri zasvätení bol objednaný aj oltárny obraz s námetom sv. Cyrila a Metoda. Realizoval sa banskobystrický maliar Július Jonáš. Vierozvestcov na ňom zobrazil ako bratskú dvojicu svätcov so svätožiarou nad hlavami a v pestrofarebnom kňazskom habite.

Biskupská funkcia sv. Metoda je na obraze zvýraznená širokou šerpou a žehnajúcim gestom. V ľavej ruke drží „obraz na dreve“ s motívom posledného súdu. Sv. Cyril je zobrazený s jednoramenným krížom a v ľavej ruke drží knihu, ktorá ho charakterizuje ako filozofa. Obraz vysvätil biskup Štefan Moyzes.

Obraz desaťročia súčasťou interiéru kostola nebol. Avšak po zreštaurovaní je znova dominantou jeho oltárnej časti. Kostol v Selciach bol údajne prvým kostolom na slovenskom území vtedajšieho Uhorska, ktorý bol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi. V roku 1863 boli po ňom solúnskym bratom zasvätené aj kostoly v Dohňanoch či v Mojtíne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM