Jakub Forgács Iné športy

1. etapa pretekov Okolo Slovenska spoznala víťaza. Ako sa darilo cyklistom bystrickej Dukly?

Bystrickí cyklisti sa nestratili ani v konkurencii špičkových pretekárov. Komu v 1. etape prestížneho preteku ušiel biely dres len o vlások a kto sa stal najlepším Slovákom?

Ilustračný obrázok k článku 1. etapa pretekov Okolo Slovenska spoznala víťaza. Ako sa darilo cyklistom bystrickej Dukly?
Zdroj: TASR

Víťazom 1. etapy 60. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa stal Talian Matteo Malucelli. Jazdec stajne Unieuro Wilier sa presadil v hromadnom špurte 136,8 km dlhej trate so štartom i cieľom v Banskej Bystrici a získal aj žltý dres pre lídra celkového poradia. Na druhej priečke preťal cieľ jeho krajan Filippo Fortin z tímu GM Europa, tretí skončil Čech František Sisr z Klein Constantia. Do prvej desiatky etapového poradia sa prebojoval jediný slovenský cyklista Maroš Kováč z Dukly Banská Bystrica. Uzatvoril najlepšiu desiatku s rovnakým časom ako víťaz.

Tesný boj o biely dres

„Po treťom mieste v utorňajšom prológu som sa snažil dostať aj v tejto prvej etape na pódium, ale bolo to už od začiatku dosť nervózne, veľa sa padalo. Ja som padol hneď v prvom okruhu, preletel som cez kolegu z reprezentácie, ktorý sa tam ocitol na ceste. Našťastie som nemal poruchu na bicykli a bol som rýchlo späť. Následne mal defekt Patrik Tybor, v páde bol ešte i Juraj Bellan, no v závere sme už mali pohodu v pelotóne, takže sme mohli bojovať o popredné priečky. Etapa bola krátka, rozdiely sú mále, rozhodli bonifikačné sekundy,“ povedal v cieli Kováč

Neobhájil však dres najlepšieho slovenského pretekára, pretože mladší oddielový kolega Juraj Bellan bral práve spomínané bonifikačné sekundy po víťazstve jednej z rýchlostných prémií. Navyše iba tesne prehral súboj o biely dres najlepšieho pretekára do 23 rokov. „Radšej by som chcel mať biely dres a tým pádom by mohol mať Maroš Kováč tričko najlepšieho Slováka. Keďže som ho však získal ja a zdolal som Maroša, tak teraz asi budem ‚klikovať‘. Samotná etapa bola pokojná, až na pády, do jedného som sa zaplietol a musel meniť bicykel, ale inak do cieľa sa dalo prísť pokojne bez straty, čo je tiež podstatné,“ prezradil najlepší slovenský pretekár v pelotóne Bellan z banskobystric­kej Dukly.

V celkovom poradí sa totiž dostal na piatu pozíciu, pričom na vedúceho Taliana Malucelliho stráca iba osem sekúnd. Starší tímový kolega Maroš Kováč je ôsmy s deväťsekundovou stratou na žlté tričko najlepšieho pretekára.

Cez Horehronie

S výkonmi pretekárov Dukly môže byť po dvoch dňoch čiastočne spokojný aj šéf armádneho tímu spod Urpína Martin Fraňo: „Preteky sa začali dobre. Juraj Bellan vyhral rýchlostnú prémiu a získal tri bonifikačné sekundy a priebežne sa dostal do čela pretekov. Žiaľ, potom prišli pády, do prvého sa zaplietol Kováč, potom mal Tybor defekt, čo nás opäť zdržalo a v ďalšom kole skoro v tom istom mieste sa ocitol v hromadnom páde Bellan. Ten totálne zničil bicykel, museli sme ho meniť, takže sme sa veľmi zdržali a stálo nás to veľa síl. Aj preto nemohol práve Juraj Bellan zabojovať o celkové pódiové umiestnenie. Napriek všetkému máme dvoch jazdcov v prvej desiatke v celkovom poradí, no štvrtková horská etapa môže všetko zmeniť. Iba o fúz nám ušiel biely dres, v podstate o desatiny, ale verím, že kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie, takže by to mohlo prísť v nasledujúcich dňoch.“

V prvej etape, ktorá mala tri okruhy v okolí Banskej Bystrice, sa do prvej štyridsiatky prebojoval okrem desiateho Maroša Kováča aj Marek Čanecký z Amplatz BMC, skončil na 37. mieste. Patrik Tybor z banskobystrickej Dukly obsadil 41. pozíciu a Ondrej Glajza z reprezentačného družstva do 23 rokov bol štyridsiaty ôsmy. Preteky nedokončili dvaja slovenskí pretekári. Po páde odstúpili Denis Baška a Lukáš Bátora. Štvrtková etapa vedie z Banskej Bystrice cez Horehronie na Štrbské Pleso a meria 170 km.

Výsledky 1. etapy:

  • 1. Matteo Malucelli (Tal./Unieuro Wilier) 3:00:49 h, 2. Fillipo Fortin (Tal./GM Europa Ovini), 3. František Sisr (ČR/Klein Constantia), 4. Alois Kankovský (ČR/Whirlpool Author), 5. Willi Willwohl (Nem./LKT Team Brandenburg), 6. Michele Viola (Tal./Meridiana Kamen Team), 7. Leon Rohde (Nem./LKT Team Brandenburg), 8. Davide Mucelli (Tal./Meridiana Kamen Team), 9. Samir Jabrayilov (Azer./Synergy Baku Cycling), 10. Maroš KOVÁČ (SR/Dukla Banská Bystrica) – všetci rovnaký čas.

Celkové poradie:

  • 1. Malucelli 3:02:06 h, 2. Fortin +5 s, 3. Sisr +7, 4. Milan Menten (Belg./Lotto Soudal U23) +7, 5. Juraj BELLAN (SR/Dukla) +8, 6. Dennis Bakker (Hol./Parkhotel Valkenburg) +8, 7. Kevin Pauwels (Belg./Marlux-Napoleon Games) +9, 8. KOVÁČ, SR. (Dukla B. Bystrica) +9, 9, Peter Schulting (Hol./Parkhotel Valkenburg) +10, 10. Maximillian Schachmann (Nem./Klein Constantia) +11s.
  • bodovacia súťaž: 1. Malucelli, 2. Fortin
  • vrchárska súťaž: 1. J. M. Prado Narvaez (Ekv./Klein Constantia), 2. Matteo Rabottini (Tal./Meridiana Kamen Team)
  • Biely dres do 23 rokov: 1. Milan Menten (Belg./Lotto Soudal U23), 2. BELLAN +1 s
  • Dres pre najlepšieho Slováka: 1. BELLAN, 2. KOVÁČ +1 s

Čítajte tiež:

Preteky Okolo Slovenska odštartovali prológom v Bystrici. V TOP 3 aj cyklista Dukly

V Bystrici si na svoje príde celá rodina. Špeciálny deň na kolesách aj komunitná cykloburza

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM