Monika Obrtalová Rôzne

Župní poslanci budú rozhodovať o DSS-kách

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) majú na pondelkovom zasadnutí rozhodovať o deinštitucionalizácii piatich vybratých župných domovov sociálnych služieb (DSS).

Ako v dôvodovej správe k predloženému materiálu uviedol vedúci odboru sociálnych politík na župnom úrade Ladislav Slobodník, pojem deinštituciona­lizácia znamená transformáciu z kolektívno-izolovaného typu zariadenia na komunitnú formu služieb v podobe domácností majúcich prvky rodiny. Návrh vychádza z národného projektu podpory deinštituciona­lizácie služieb starostlivosti, pričom cieľovou skupinou sú občania s ťažkým zdravotným postihnutím žijúci v DSS.

„Snahou BBSK je podpora vzniku a vytvárania nových kapacít zariadení podporovaného bývania, a to v mestách s existujúcou infraštruktúrou umožňujúcou viesť v čo najväčšej miere samostatný život, nie na perifériách miest prípadne v obciach, kde infraštruktúra potrebná pre ŤZP občana zaostáva,“ cituje Slobodník z Koncepcie rozvoja sociálnych služieb v BBSK na roky 2011 – 2017. V prvej etape navrhuje do procesu inštitucionalizácie zapojiť DSS Hrabiny v Novej Bani, DSS Detva, DSS Ladomerská Vieska, DSS Femina vo Veľkom Blhu a DSS Pohorerská Maša.

Župní poslanci sa majú v pondelok zaoberať aj dodatkom záväzného nariadenia o príspevkoch pre školy a školské zariadenia, spolufinancovaním dvoch projektov podporených z eurofondov, na programe majú aj predaje a prenájmy majetku, informatívnu správu o podmienkach v zariadeniach sociálnych služieb či zmenu názvu Strednej odbornej školy v Banskej Bystrici na Strednú odbornú školu podnikania.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM