Marcel Páleš Samospráva

Župa chce redukovať autobusy: Všetky podrobnosti TU!

Podľa návrhu by sa mali zredukovať spoje do obcí, ktoré sú všeobecne málo vyťažené. BBSK tak v navrhnutej racionalizácii prímestskej autobusovej dopravy počíta s úsporou približne 960 000 km ročne.

Ilustračný obrázok k článku Župa chce redukovať autobusy: Všetky podrobnosti TU!
Zdroj: TASR

„Pri racionalizácii spojov bolo snahou ponúknuť primeraný rozsah dopravných služieb v prímestskej autobusovej doprave,“ uviedla hovorkyňa BBSK Monika Pastuchová.Kraj priebežne rokuje s predstaviteľmi samospráv i dopravcami a racionalizácia je v štádiu riešenia. V tejto súvislosti bola vytvorená aj pracovná skupina.

Cieľom bolo vytipovať spoje, ktorých štatistická využiteľnosť je nízka (napr. menej ako päť osôb na spoj, resp. 10 – 20 cestujúcich na spoj a časová poloha bola asi 20 – 30 minút od iného podobne využívaného spoja). Tiež išlo o vytipovanie víkendových spojov s nízkou štatistickou využiteľnosťou.

„Pri redukcii spojov sme vychádzali zo štatistických údajov zo strojčekov v autobusoch,“ dodala hovorkyňa.

Najhoršie na tom sú z hľadiska vyťaženosti podľa Pastuchovej malé obce do 100 až 200 obyvateľov. Pastuchová podotkla, že BBSK je kraj s najvyšším počtom obcí do 100 a 250 obyvateľov. „Navrhnutá racionalizácia nebola zameraná proti obciam, hoci práve dopravná obslužnosť malých obcí je finančne veľmi náročná,“ vysvetlila.

Podľa Pastuchovej však snahou bolo v maximálnej možnej miere zachovať možnosť cestovať pre žiakov, pracujúcich, a taktiež do zdravotných zariadení.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM