Monika Obrtalová Rôzne

Zostanú dôchodcovia bez opatrovníkov?

Neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v Banskobystrickom kraji dnes otvoreným listom upozornili predsedu krajskej samosprávy Vladimíra Maňku na nedodržiavanie platného zákona o sociálnych službách a diskrimináciu klientov neštátnych zariadení s

„Postupom ustanoveným zákonom sme riadne požiadali o zákonný finančný príspevok, avšak zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sme v rozpore so zákonom dostali príspevky len v čiastočnej výške, pričom ani v jednom prípade nedosiahli tieto príspevky ani 60 percent zákonom stanovenej výšky,“ uvádza sa v liste, pod ktorý je podpísaných 16, čiže viac ako polovica neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v kraji.

Situácia sa podľa nich zhoršuje z roka na rok a pre neštátne zariadenia je už likvidačná, keď nie sú schopné pokrývať ani základné výdavky na mzdy, odvody či energie. Ako na tlačovej besede signatári listu uviedli, BBSK poskytuje najnižšie dotácie spomedzi všetkých ôsmich krajov. Hoci posudkom uzná odkázanosť všetkých klientov zariadení na sociálnu službu, zmluvy s neverejnými poskytovateľmi uzavrie na menší počet klientov.

„V našom zariadení je 15 ľudí s postihnutím, dostali sme príspevok na šiestich, pričom podľa zákona by sme mali dostávať na všetkých 15,“ uviedla riaditeľka Denného centra Divadla z Pasáže Michaela Podolínska. Dodala, že centrum preto muselo znížiť platy zamestnancom na úroveň minimálnej mzdy, niektorí prešli na dohodu o vykonaní práce. Otvorený list je prvým krokom, ktorým sa neverejní poskytovatelia domáhajú zrovnoprávnenia financovania so štátnymi, respektíve krajskými zariadeniami. Ak neuspejú, nasledovať bude žiadosť o dofinancovanie a následne sa prípadne obrátia aj na súd.

BBSK sa podľa jeho hovorcu Petra Hajnalu bude usilovať nájsť prostriedky na dofinancovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v najbližšom čase. „Tak ako to bolo v minulých rokoch, kde sa dofinancovanie dostalo v priebehu roka až na úroveň 80 percent. V súčasnosti nám rozpočet viac nedovoľuje,“ uviedol Hajnala.

Dodal, že treba hľadať systémové riešenie na nasledujúce roky aj v spolupráci s vládou. K výčitke, že všetky ostatné kraje pristupujú k financovaniu neštátnych zariadení sociálnych služieb lepšie než banskobystrický, sa nevyjadril s tým, že nemá o tom bližšie informácie.

bystrica24/sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM