Jakub Forgács Správy Samospráva

Zmenia sa sídliská na zelené oázy? Bystričania navrhli otužovacie jazierka aj prírodné amfiteátre

O prvé kolo verejných stretnutí k projektu Zelených sídlisk (zelených oáz) bol zo strany obyvateľov záujem. Kedy prebehne ďalšie?

Ilustračný obrázok k článku Zmenia sa sídliská na zelené oázy? Bystričania navrhli otužovacie jazierka aj prírodné amfiteátre
7
Galéria

Prvé kolo verejných stretnutí s obyvateľmi k projektu Zelené sídliská (zelené oázy) bolo podľa slov mesta úspešné. Vedenie mesta spolu s odbornými útvarmi a všetkými záujemcami diskutovalo počas dvoch týždňov v siedmich lokalitách o tom, čo by mohlo vzniknúť v okolí ich domovov, aby sa im žilo lepšie. „Účasť mnohých Banskobystričaniek a Banskobystričanov je dôkazom toho, že ľudia majú záujem zapájať sa do vecí verejných, rozprávať sa a vyjadrovať svoje názory i potreby. Po spracovaní všetkých námetov oddelením územného plánovania a architekta mestasa ďalšie kolo verejných diskusií uskutoční v druhej polovici októbra,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Na 7 miestach

Cieľom stretnutí s obyvateľmi je nájsť spoločnú predstavu o využití okolia ich obydlí so zavádzaním zelenej a modrej infraštruktúry s prihliadnutím na zmenu klímy.

Verejné diskusie odštartovali dňa 20. septembra na Severnej, pokračovali na Vansovej, v Sásovej, na Fončorde, v Radvani, Podlaviciach a skončili sa včera na Podháji. „Každé jedno verejné plánovacie stretnutie sa začalo virtuálnou prechádzkou danej lokality v podaní miestneho lídra, ako aj predstavením priestoru zo strany odborných útvarov. Všetci zúčastnení následne v skupinách navrhovali, čo by chceli doplniť či zmeniť, a svoje názory prezentovali pred ostatnými,“ spomenula Marhefková.

„Posledné dva týždne som strávil hodiny v teréne na stretnutiach s obyvateľmi a z každého jedného som odchádzal spokojný. Ďakujem za všetky podnety a nápady, ktoré v diskusiách odzneli. Zamestnanci územného plánovania a architekta mesta teraz všetky námety spracujú a na základe nich pripravia návrhy, o ktorých budeme diskutovať s Banskobystri­čankami a Banskobystričanmi v rámci ďalšieho kola stretnutí v druhej polovici októbra, keď sa do lokalít vrátime. Už dnes sa na to veľmi teším,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Viac o nápadoch, ktoré rezonovali na stretnutiach, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Prvé kolo verejných stretnutí k projektu Zelené sídliská
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM