Marcel Mojžiš Správy

Zlé správy: Chorých je stále viac, zatvárajú sa školy a 8 ľudí dostalo SARI!

Epidemiológovia pre nás nemajú žiadne dobré správy. V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol počet chorých na respiračné ochorenia o ďalších 17 percent a brány už museli zatvárať aj niektoré školy. To však nie je všetko. Až osem ľudí dostalo ťažké akútne respiračné ochorenie známe SARI.

Ilustračný obrázok k článku Zlé správy: Chorých je stále viac, zatvárajú sa školy a 8 ľudí dostalo SARI!

Zatiaľ našťastie ani u jedného z chorých nebola laboratórne potvrdená chrípka typu A H1N1. V okrese Zvolen sa vyskytli 4 prípady SARI: dva u žien vo veku 77 a 60 rokov, jeden prípad u 36-ročnej ženy a ostatný u 19– ročnej dievčiny. Všetky boli hospitalizované s vysokými teplotami, kašľom, ťažkosťami s dýchaním, či bolesťami svalov a kĺbov.

Dva prípady SARI eviduje RÚVZ Veľký Krtíš, pričom ide o dvoch mužov vo veku 52 a 58 rokov. U oboch diagnostikovali ťažké zápaly pľúc, prítomnosť pandemického vírusu A H1N1 sa nepotvrdila. V okrese Žiar nad Hronom ide tiež o dvoch mužov vo veku 57 a 76 rokov, obaja sú hospitalizovaní na jednotkách intenzívnej starostlivosti. „Znepokojujúco pôsobí hlavne skutočnosť, že až pri 96 percent smrteľných prípadov bola zistená absencia zaočkovania dostupnou očkovacou vakcínou,“ povedala horovkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Respiračné ochorenia, či ťažšie prípady, ktoré prešli do chrípky a jej podobným ochoreniam, vo veľkom zatvárajú v Banskobystrickom kraji aj školy. Z dôvodu vysokej chorobnosti (60–70 percent) bolo prerušené vyučovanie v špeciálnej základnej škole v Žarnovici ( 67 % chorých) a materskej škole v Hronskom Beňadiku (takmer 40 percent chorých detí). Vo Zvolene zatvorili materskú školu na ul. Bystrický rad. V okrese Banská Bystrica sa kvôli vysokej chorobnosti neučí v troch materských školách: na Tajovského ul., v Strelníkoch a v Bacúchu a v dvoch základných školách – na Tajovského a v Nemeckej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM