Jakub Forgács Správy

Zaujímavý pohľad v uliciach Bystrice: V prestrojení Mikulášov olympionici aj mestskí poslanci

Banskobystričania, známi športoví reprezentanti, aj poslanci mestského zastupiteľstva si navliekli mikulášske obleky a vydali sa na kilometrovú trať. Čas im však nikto nemeral, bežali pre dobrú vec.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý pohľad v uliciach Bystrice: V prestrojení Mikulášov olympionici aj mestskí poslanci
Zdroj: TASR

Vyjadriť podporu onkologickým pacientkam a upozorniť na dôležitosť prevencie bolo cieľom piatkového charitatívneho Mikulášskeho behu v Banskej Bystrici. Pred obchodným centrom Europa sa podvečer zišlo okolo 250 ľudí, aby spoločne zabehli kilometrovú trasu na Námestie SNP. Bežali v mikulášskom oblečení, ktoré dostali po zaplatení štartovného. Na charitatívnom Mikulášskom behu nikto čas nemeral, nebol dôležitý. Každý mohol bežať svojím tempom. Na trati sa objavili aj rodiny s malými deťmi a kočíkmi, telesne postihnutí i vozičkári. Komu sa bežať nedalo, trať mohol prejsť pokojnou chôdzou.

Onkologicky choré ženy prišli podporiť aj „duklisti“ – slovenskí reprezentanti a olympionici Martina Hrašnová (hod kladivom), Dušan Šimočko (biatlon), Marek Matuszek (džudo) či Pavol Blažek (chôdza), ale i ďalší. Medzi účastníkmi boli tiež mestskí poslanci Viera Dubačová, Martin Turčan a Matúš Molitoris. „Aj keď ide o vážne, zákerné ochorenie, netreba podľahnúť apatii, treba sa na veci pozerať s nadhľadom. Veď práve smiech a pozitívne myslenie dokážu urobiť pri liečbe zázraky,“ reagoval Molitoris.

Hlavnými organizátormi ojedinelého podujatia bolo občianske združenie Viktorky, ktoré združuje ženy s onkologickým ochorením a Active Planet Outdoor Centrum. „Nezlomila ich skúsenosť s vážnou chorobou. Naopak, v aktívnej činnosti nachádzajú radosť a pomoc nielen pre seba, ale aj pre ostatné ženy s podobným osudom. Snažia sa aktívne bojovať proti smútku a beznádeji, vytvárajú pre pacientky ostrovčeky prijatia a nádeje, ktoré každá z nich v ťažkých chvíľach potrebuje,“ uviedla Katarína Belicová z Active Planet Outdoor Centra.

„Charitatívny Mikulášsky beh sme tematicky prepojili s tradičným mestským podujatím – príchodom Mikuláša a rozsvietením vianočného stromčeka na Námestí SNP,“ dodala Belicová. Výťažok z akcie použije občianske združenie Viktorky na pomoc ženám, ktoré to potrebujú. Ich dlhodobým cieľom je zriadiť v Banskej Bystrici stabilné centrum, kde by sa mohli ženy s nádorovými ochoreniami pravidelne stretávať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM