Monika Obrtalová Rôzne

Základná škola prejde pod správu mesta

Základná umelecká škola Jána Cikkera v Banskej Bystrici prejde začiatkom septembra tohto roku spod správy Banskobystrického samosprávneho kraja do pôsobnosti mesta. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na nedávnom zasadnutí.

Zmena správy základnej umeleckej školy nastala po vzájomnej dohode medzi bystrickým županom a primátorom mesta. „Väčšina žiakov základných umeleckých škôl v Banskej Bystrici má do 15 rokov. To znamená, že sú v kompetencií miest a obcí a nie kraja. Banskobystrický kraj za túto školu nedostáva žiadne peniaze, ale naopak mestá môžu čerpať finančné prostriedky nielen z podielových daní, ale aj z normatív,“ objasnil situáciu hovorca BBSK Pater Hajnala.

Takúto zmenu uvíta aj mesto práve z dôvodu možného čerpania finančných prostriedkov. „Základná umelecká škôl Jána Cikkera patrí do siete škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská Bystrica. Finančné náklady s tým spojené bude do konca tohto roku vykrývať Banskobystrický kraj a od začiatku roku 2011 bude môcť mesto čerpať financie z podielových daní štátu,“ upresnila hovorkyňa mesta Monika Pastuchová a na záver dodáva:// „Týmto krokom sa celý systém zmodernizuje a stabilizuje.“//

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM