Monika Obrtalová Rôzne

Začal sa Európsky imunizačný týždeň

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zorganizovala v poradí už piaty Európsky imunizačný týždeň (EIW), ktorý tento rok prebieha od 24. apríla do 1. mája vo všetkých väčších mestách Slovenska. Na aktivitách Európskeho imunizačného týždňa spolupracuj

Cieľom EIW je zvýšiť úroveň zaočkovanosti proti ochoreniam hlavne u rizikových a ťažko dosiahnuteľných skupín obyvateľstva. Dôležitým je aj eliminácia či úplné odstránenie chorôb a zlepšenie informovanosti občanov o možných nákazách v prípade nezaočkovania. „Očkovanie je nevyhnuté pre každé dieťa, aby bolo zdravé. Dôsledkom správneho očkovania u nich dochádza k dramatickému poklesu ochorení,“ hovorí o nutnosti očkovania vedúca odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, Mária Avdičková. Ako najlepší príklad klesajúceho počtu ochorení v porovnaní s minulosťou uvádza osýpky, ružienku či mumps.

Jedným z dôvodov prečo je pre WHO očkovanie prioritou a snaží sa ho prezentovať aj prostredníctvom Európskeho imunizačného týždňa je nielen záchrana života, ale aj hrozba epidémií a závažných poškodení zdravia pri jeho nedodržaní. Očkovanie je nielen jedným z najefektívnejších prostriedkov prevencie výskytu ochorení, ale aj stratégiou, ktorá pomáha odstrániť nedostatky v základnej zdravotníckej starostlivosti. //„Nie každý si však takúto zdravotnú starostlivosť môže dovoliť. Ide najmä o sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva, pre ktoré pripravujeme rôzne programy na zlepšenie informovanosti. Snažíme sa medzi nimi šíriť osvetu o potrebe očkovania. Pomáhajú nám v tom aj rómske asistentky,“ //hovorí o pomoci sociálne slabším Silvia Kontrošová, vedúca odboru podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici. Na záver ešte dodáva, že sa im takto podarilo zlepšiť komunikáciu s mamičkami ohľadom potreby očkovania až o 40 percent.

V tomto období pokračujú prípravy na rozšírenie povinného očkovania v rôznych rokoch života, napríklad tuberkolózy, čierneho kašľu či žltačky typu A. V štádiu zvažovania je zatiaľ povinné očkovanie dievčat proti rakovine krčka maternice. „Ide o vakcínu v troch dávkach. Len jedna takáto dávka stojí viac ako 150 eur a to si zatiaľ nemôžeme dovoliť,“ //skonštatovala Viera Morihladková, epidemiologička banskobystrického RÚVZ a dodáva, že tento problém momentálne nemá na Slovensku najvyššiu prioritu. //„V súčasnosti nám hrozí strata kolektívnej imunty a návrat eliminačných chorôb. Polená pod nohy nám hádžu aj občania, ktorí sú za zrušenie povinného očkovania. No aj napriek týmto prekážkam sa nám doteraz podarilo zaočkovať 99 percent obyvateľstva,“ zhodnotila na záver súčasný stav očkovania na Slovensku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM