Monika Obrtalová Kultúra

Yokove flauty zo Švajčiarska zavítajú aj pod Urpín

Počas Sviatkov jari privíta Banská Bystrica opäť desiatky tradičných remeselníkov a šíriteľov ľudovej duchovnej kultúry z blízkeho i vzdialenejšieho okolia. Tentoraz to však bude aj nevšedný hosť – súbor „Yokove flauty“ zo Švajčiarska. Je to netypick

Koncert bude neobvyklý aj preto, že tento inštrumentálny súbor hrá výlučne na priečnych flautách. Súbor vznikol v roku 1999, založila ho a dodnes vedie umelecká vedúca a dirigentka, profesorka Liliane Jaques-Lovo. Súbor „Yokove flauty“ pravidelne vystupuje doma – v Ženeve, aj v niektorých mestách Francúzska. Pravidelne účinkuje v Múzeu Červeného kríža, na ženevských Sviatkoch hudby, na Nociach rozprávok, na festivale stredovekej hudby v Andilly vo Francúzsku.

[blockquote]Každý rok si vyberá inú krajinu , v ktorej sa predstaví špeciálnym Veľkonočným koncertom. Na podnet ich organizačnej vedúcej pani Béatrice Fougerand tento rok to je práve Slovensko, práve Banská Bystrica. Banskobystrický koncert sa uskutočňuje na pozvanie Parku kultúry a oddychu v Banskej Bystrici, Evanjelickej cirkvi v Dudinciach a v Hronseku, no najmä na základe dlhoročných priateľských vzťahov súboru s bývalým organizačným vedúcim súboru Partizán Jánom Puskailerom. Dobrovoľné veľkonočné vystúpenie, ktoré si mimochodom hradia z vlastných zdrojov, umožňuje mladým muzikantkám spoznávať reálie a kultúru iných európskych krajín.[/bloc­kquote] V Banskej Bystrici sa predstavia dielami J.Straussa, Cl.- H. Jouberta, M. T. Coolena, A. Vivaldiho a F. Mendelssohna. Odznejú skladby z operety Netopier, Výmyselná flauta, Keltská suita, Leto a Andante. Koncert sa uskutoční v sobotu 7. apríla o 18,00 hod. v koncertnej sieni Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Tesne pred koncertom o 16.00 hod sa uskutoční verejná pozvánka tohto zaujímavého hudobného zoskupenia na schodoch pri morovom stĺpe.

Zdroj a foto: PKO Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM