Jakub Forgács Rôzne Správy

Vzniká jedinečná mapa Bystrice. Takto ju vytvárajú samotní obyvatelia nášho mesta

Ktoré miesta v Bystrici sa vám páčia a ktoré nie? Pomôžte zmapovať naše mesto!

Ilustračný obrázok k článku Vzniká jedinečná mapa Bystrice. Takto ju vytvárajú samotní obyvatelia nášho mesta
32
Galéria

Trápia vás otázky okolo atraktívnosti verejných priestorov, dopravy či (ne)dostatku zelene v našom meste? Teraz sa k týmto témam môžete vyjadriť jednoducho prostredníctvom pocitovej mapy Banskej Bystrice. Ide o nástroj, ktorý ponúka možnosť aktívneho zapojenia občanov do zberu informácií a názorov na verejné priestory vo vybraných slovenských mestách.

„Takéto zmapovanie mesta je veľmi cenným zdrojom informácií pre samosprávu, architektov a aktivistov, pretože zdieľajú to, čo si ľudia skutočne želajú, či neželajú a budú predmetom ďalšieho výskumu. Vďaka takejto zjednodušenej ceste vzťahu občan-mesto, mestá viac nemusia voliť zdĺhavú cestu prieskumov, dobrovoľníkov, či anketových lístkov v schránke,“ uviedla Jana Buráková z projektu Pocitové mapy.

Do Pocitovej mapy mesta ľudia postupne označujú miesta, ktoré sa pridržiavajú štyroch kategórií; Atraktívnosť priestorov, Doprava, Zeleň a Bezpečnosť. Každá kategória obsahuje dve otázky. (dokopy 8 otázok). Ku každej otázke môžu označiť viacero miest a taktiež pridať stručný popis, prečo sa im dané miesto páči alebo nepáči. Zhromaždené dáta budú cenným materiálom pre ďalší výskum.

„Už 14 slovenských miest je zapojených v tejto iniciatíve a jedným z nich je práve Banská Bystrica,“ dodala Buráková so slovami, že takýmito mapami sa orientujú samosprávy v Česku, Dánsku i Fínsku, no na Slovensku ide o pilotný projekt.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery krás nášho mesta, zachytené šikovným fotografom!

FOTO: Mladý bystrický fotograf zachytáva krásy mesta a jeho okolia
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM