Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky klesol na polovicu

Jarné prázdniny, počasie ktoré vytiahlo žiakov základných i stredných škôl od počítačov a domáceho leňošenia na čerstvý vzduch a zvýšená miera pohybu, stoja v Banskobystrickom kraji vo veľkej miere za rapídnym poklesom akútnych respiračných ochorení

V 10. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 4833 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1550 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 591 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 190 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš , kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 700 prípadov, Rimavská Sobota so 670 a Lučenec so 558 prípadmi. Ostatné okresy s výnimkou Krupiny (56 prípadov) a čiastočne aj okresu Banská Štiavnica (111), vykazujú približne rovnakú chorobnosť na ARO – medzi 300 až 400 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasledujú okresy Revúca, Brezno a Lučenec. V okrese Krupina sa vyskytli v sledovanom období len tri prípady chrípky. Z hľadiska veku ochorenia na ARO najviac postihujú v absolútnych číslach vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, navlas rovnaký počet chorých je medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov a medzi deťmi vo veku 6 až 14rokov, len po 70 prípadov. V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom najlepšie seniori, kde sa vyskytlo len 16 prípadov ARO.

Podstatne sa znížil počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia. Najvyšší výskyt chorých je medzi 6 až 14 ročnými deťmi, rovnako sú na tom najmenšie deti a adolescenti, 10 prípadov chrípky sa vyskytlo medzi ekonomicky činným obyvateľstvom a len jeden prípad ochorenia na chrípku medzi seniormi Banskobystrického kraja. Tieto počty však prezentujú počet chorých len od hlásiacich lekárov.

V 10. kalendárnom týždni je teda výskyt ARO nižší o tretinu, ako minulý týždeň, a výskyt CHPO takmer o polovicu (presne o 48,16 percenta). V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v prípade ARO o 26 percent a v prípade CHPO až o 53 percent. Lekári v 10. kalendárnom týždni nielenže neevidovali v regióne žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ale po prvý krát v tejto chrípkovej sezóne ani žiadne komplikácie na zápaly stredného ucha, dutín, či zápaly pľúc, ktoré sa zvyčajne môžu rozvinúť z akútnych respiračných a chrípkových ochorení.

„Keď deti nie sú v kolektíve, takmer vždy sa to podpíše na znížení šírenia nákaz, ktoré sa prenášajú vzdušnou cestou. To, že deti nie sú v takom úzkom kontakte, sú doma, prípadne na zimných dovolenkách s rodičmi, má vždy pozitívny dopad na chorobnosť. Navyše ak sú deti choré práve cez prázdniny, rodičia liečia ich ľahšie prechladnutia, či akútny infekt aj v domácom prostredí bez návštevy lekára,“ konštatuje k aktuálnemu vývoju chrípkových ochorení MUDr. Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ. Dodáva, že po opätovnom štarte vyučovacieho procesu očakávajú epidemiológovia prechodne opäť zvýšenú chorobnosť na ARO i CHPO.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM